Да се хванем за зелено: Пролетна капама от пресен лук

Да се хванем за зелено: Пролетна капама от пресен лук - картинка 1
a_forgetful.png

Иде пролет, скачайте на кантара!

Може и да не я виждате още, но пролетта чука на вратата! След няма и месец ще си търсите пак леките обувки, тънките пуловерчета и дънковите якета. 
А под тях ще проличат няколкото килограма, натрупани неусетно в дългите зимни вечери пред телевизора. 
Сега му е времето да се "хванете за зелено", т.е. да минете на по-леки манджи и да си влезете безпроблемно в пролетните панталони! ;)
В няколко поредни седмици ще ви покажем, как българската сезонна кухня продължава да е най-добрата диета, стига да си върнете уважението към нея. 
А и киселото зеле без друго е на привършване!
Днес ви предлагаме първата от нашите "зелени" рецепти, които ще ви помогнат да прескочите пролетната умора да се почувствате пълни с енергия в края на зимата. 
Всички продукти капамата от пресен лук са местни, намират се на пазара, а ястието е много вкусно!

Продукти:

2 връзки зелен лук
3-4 моркова
3-4 домата или 300 г консервирани домати
4 с. л. (1/4 ч. ч.) олио или зехтин
2 връзки магданоз
сол

Приготвяне:

Лукът се измива и нарязва на дребно. Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета.

Поставят се в плитък гювеч, отгоре се заливат с настърганите на ренде домати.
Налива се олиото и се посолява на вкус.
Капамата от пресен лук се поставя в студена фурна и се включва на 180 С. Пече се 30-40 минути или докато изкипи течността от доматите.
Поднася се студена или топла, поръсена с наситнен магданоз.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове