
Иде пролет, скачайте на кантара!
Може и да не я виждате още, но пролетта чука на вратата! След няма и месец ще си търсите пак леките обувки, тънките пуловерчета и дънковите якета.
А под тях ще проличат няколкото килограма, натрупани неусетно в дългите зимни вечери пред телевизора.
Сега му е времето да се "хванете за зелено", т.е. да минете на по-леки манджи и да си влезете безпроблемно в пролетните панталони! ;)
В няколко поредни седмици ще ви покажем, как българската сезонна кухня продължава да е най-добрата диета, стига да си върнете уважението към нея.
А и киселото зеле без друго е на привършване!
Днес ви предлагаме първата от нашите "зелени" рецепти, които ще ви помогнат да прескочите пролетната умора да се почувствате пълни с енергия в края на зимата.
Всички продукти капамата от пресен лук са местни, намират се на пазара, а ястието е много вкусно!

Продукти:
2 връзки зелен лук
3-4 моркова
3-4 домата или 300 г консервирани домати
4 с. л. (1/4 ч. ч.) олио или зехтин
2 връзки магданоз
сол
Приготвяне:
Лукът се измива и нарязва на дребно. Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета.

Поставят се в плитък гювеч, отгоре се заливат с настърганите на ренде домати.
Налива се олиото и се посолява на вкус.
Капамата от пресен лук се поставя в студена фурна и се включва на 180 С. Пече се 30-40 минути или докато изкипи течността от доматите.
Поднася се студена или топла, поръсена с наситнен магданоз.