Да се ваксинира ли бременна срещу грип?

Да се ваксинира ли бременна срещу грип? - картинка 1

Вижте какво препоръчват специалистите

Бременните рядко се имунизират против грип. Това се дължи на техния отказ и страхове,  както и на нерешителността на лекарите, които не настояват и не им обясняват какви са ползите и предимствата.

Ваксината срещу грип предпазва както бременната, така и бебето в утробата. Въпреки това лекарите са предпазливи и се въздържат да ваксинират бъдещите майки, сочи канадско проучване, публикувано в престижното научно списание Vaccine, цитирано от noviteroditeli.bg.

„Този факт много ни изненада“, признава авторът на проучването Мари Таран - директор на сестринското училище в университета на Британска Колумбия в Канада.

Още повече като се знае, че Световната здравна организация, канадските и френски медицински власти настояват всички рискови групи да се ваксинират – а бременните също влизат в тази група. Защото заразяването на бъдещата майка с грипния вирус, води до сериозни дихателни и сърдечни усложнения, които са по-чести отколкото при останалите.

И рискът нараства с напредване на срока на бременността. Ако тя се зарази в 1 триместър, рискът да стигне до реанимация е 1,7 пъти по-висок. 
Този риск се увеличава 5 пъти, ако тя е в третия триместър. А, ако тя страда от хронични болести, като например диабет, рискът се увеличава 8 пъти.

Всяка година във Франция между 30 и 60 бременни стигат до болница и до реанимация, заради усложнения от грипната инфекция.
Заразата крие също така риск от преждевременно раждане и спонтанен аборт. Всички тези опасности могат да се избегнат с ваксината.
Но и самите бременни често отказват подобна предпазна мярка, защото се страхуват. Във Франция например, едва една трета от бременните правят тази имунизация, според статистиката.

„Въпреки ползите от подобна ваксина, бременните са убедени, че трябва да сведат до минимум излагането на плода на каквито и да е вещества, особено такива, които се инжектират. И тези страхове са широко разпространени в цял свят“ , обяснява Мари Таран. Според нея те могат да бъдат преборени с разяснителна работа от страна на здравните специалисти и по-добра информираност на бременните.

Източник: pourquoidocteur.fr

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове