Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното

Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното - картинка 1
Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното - картинка 2
Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното - картинка 3
Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното - картинка 4
Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното - картинка 5
Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното - картинка 6
Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното - картинка 7
Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното - картинка 8
Да си оближеш пръстите! 50 пъстри питки се състезаваха на Фестивала на брашното - картинка 9
a_ok.png

Деца и възрастни рецитираха и пяха песни по стихове на Вазов

В първия уикенд от Фестивала на брашното бяха показани над 50 изключително пъстри, артистични, вкусни и направени с любов погачи. Инициативата "Търкулнала се питката.... та чак до Своге" се спря в първите четири села от Искърското дефиле - Томпсън, Реброво, Владо Тричков и Луково.

От 17-годишни деца до 100-годишни баби показваха своите произведения, някои отнели по четири-пет часа на майсторите.

12 села се обединиха, за да отпразнуват в продължение на месец по забележителен начин създадените от Иван Вазов в района пътеписи.

По-стъпките на Иван Вазов ..... 120 години по-късно даде и началото Фестивал на брашното. Във всяко едно от кътчетата, през които е минавал патриарха на българската литература са го посрещали с питка, мед и сол. В района Вазов е създал едни от най-ярките си пътеписи - Своге, Бов, Из Мала Стара планина, Седем престола, Искърски пролом, При шумът на Искъра, По висините и В самотиите и други.

"Когато Вазов за първи е видял тези природни красоти, около които ние живеем, е възкликнал, че с думи не може да ги опише и с перо не може да ги изпише"

- каза лечителят на района д-р Маринков, един от инициаторите на събитието. Той бе и част от журито по оценяването на погачите. Компания му правеха италианският шеф готвач Винченцо Абате, певицата Весела Маринчева, дизайнерът Едис Пала, зам-кметовете на Своге - Георги Петков и Христо Йовов, както и Мирослав Александров - кмет на с. Томпсън, Георги Петков - кмет на с. Реброво, Силвио Димитров - кмет на с. Владо Тричков, Румен Колев - кмет на с. Луково.

Всички участници получаваха грамоти, а победителите и стимулираща парична награда.

Участниците представяха по различен начин своите погачи, произведения на изкуството - с народни танци и песни, рецитираха и пяха песни по стихове на Иван Вазов. Облечена в народна носия, конферансие на събитието бе тв водещата на предаването "Позиция" по Евроком тв Нина-Никол Хамилтън. В с. Томпсън победителка стана Ася Найденова, в с. Реброво - Миглена Цветкова, в с. Луково - Анита Павлова и във Владо Тричков - Емилия Христова.

Те заедно с финалистките и от останалите села ще участват на големия финал на 7 - ми най на площада в град Своге. Фестивала продължава в селата Дружево, Миланово, Лакатник и Бов, Искрец, Свидня, Церово и Лесковдол. Финалната цел на Фестивала е той да добие национална популярност и с дарения да бъде изграден паметник на Иван Вазов над Лесковдол до старата воденица.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове