Да си припомним Желязната Лейди...

Да си припомним Желязната Лейди... - картинка 1

Малко жени в съвременната история са оставили толкова значимо политическо наследство

Обожавана и мразена, величествена и харизматична, Маргарет Тачър е една от най-влиятелните жени в историята. Тя е първата жена премиер във Великобритания и в Европа, и заема този пост повече от 10 години.

По време на своето управление, поставяйки в основата на политиката си осъзнатия национализъм, тя предприема мащабни икономически и социални реформи и

успява да върне вярата на британците в техните традиционни ценности и във възможността страната да възстанови поне отчасти позициите си на световната политическа сцена.

Гранд дамата на британската политика е наричана от съветската пропаганда „Желязната лейди" – прозвище, което тя приема със задоволство и което я съпътства до края на живота й.

Маргарет Тачър е родена на 13 октомври 1925 г. в Грантъм, Англия и умира на 87-годишна възраст, на 8 април 2013 г.. Изпратена е с церемониално погребение с пълни военни почести.

Ето с какво е останал този ден в историята:

54 г. - Император Клавдий е отровен при неизяснени обстоятелства. 17-годишният Нерон става император.

1307 г. - Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес.

1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.
1773 г. - Шарл Месие открива спиралната галактика "Водовъртеж" (M51).
1792 г. - Във Вашингтон (Окръг Колумбия) е направена първата копка на строежа на Белия дом.

1843 г. - В Ню Йорк е основана най-старата еврейска обществена организация - Бней Брит.

1884 г. - Международно прието е, че нулевият меридиан минава над Гринуич (Великобритания).
1919 г. - След края на Първата световна война Антантата установява протекторат в Беломорска Тракия.
1923 г. - Столицата на Турция е преместена от Истанбул в Анкара.
1943 г. - Втора световна война: Новото правителство на Италия, начело с Пиетро Бадолио, прекратява договора на Мусолини с Нацистка Германия и части от страната обявяват война на Страните от Оста.
1943 г. - Втора световна война: Рига, столицата на Латвия, е превзета от Червената армия

1976 г. - Боливийски товарен самолет Боинг 707 пада върху главната улица в град Санта Крус, Боливия, при което загиват 102 души (97, повечето от които деца, на земята).

1983 г. - Космическата совалка Чалънджър се приземява успешно със седем астронавти на борда - най-многобройния екипаж в историята на космическите полети.
1990 г. - Американския президент Джордж Буш награждава Джон Атанасов с националния медал за техника и технологии с думите: "Проф. Джон Атанасов, който винаги е подчертавал българския си произход и се гордее с него, е пример за всички...".

1994 г. - Президентът Желю Желев назначава с указ служебно 81 правителство на България с първата жена министър-председател на България Ренета Инджова.
1999 г. - Във Франция са разрешени със закон еднополовите бракове.
2010 г. - Приключва миньорска авария в Копиапо, Чили, след като всичките 33 миньори са извадени на повърхността.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове