Да възстановиш емблематично място на Витоша

Да възстановиш емблематично място на Витоша - картинка 1

Какво накара младо семейство да се погрижи за изоставена хижа?

Това е история, затова как с хъс и желание можеш да направиш едно добро. Ето и самата информация Преди 15 години Васил Лазаров попада за първи път в хижа „Кикиш". Преди година отново се връща там, за да я завари занемарена, пустееща и изпочупена, информира „Дарик“.

„Това да съм хижар не беше представата за бъдещето“, казва той. Признава обаче, че го е привличало и в един момент си казал „защо пък не, трябва да се пробва".

Васил проучил и разбрал че хижата е собственост на Българския туристически съюз и че от дълго време никой нито я стопанисва, нито има интерес към нея. Миналата година се изнервил, писнало му от работата, вдигнал телефона и се обадил в БТС и заявил, че иска да стопанисва обекта.

По думите на Васил лесно му дали да стопанисва обекта за шест години, бил единствен желаещ, а условията са да го ремонтира.

В началото младото семейство разчитат само на лични средства и помощ от приятели, бързо след това обаче напълно непознати се включват с не по-малък ентусиазъм за възстановяването на мястото.

„Много хора се включиха. Предполагам, че такива като мен, които обичат мястото. Те крадат не свободни часове, а дни. Очаровани сме колко всеотдайно всякакви хора с всякакво социално положение се включват. Ако трябва да се носят камъни, носят камъни, ако трябва да бъркат цимент, бъркат цимент. Това са хора, които обичат планината. Само положителни емоции можеш да изпиташ", казва Васил.

Вероятно още това лято хижа „Кикиш" ще бъде напълно готова да посрещне и първите си посетители. Този път вече обновена. Благодарение на хора, които обичат безрезервно планината.

Виждате ли как добрата идея винаги успява да намери последователи. За съжаление планинските рагиони в България имат изключителен потенциал обаче няма кой да ги развие. Много неща се изоставят на произвола на съдбата, защото просто държавата ни не може да развие туризма.

Да и наистина Европейският парламент одобри Резолюция относно политиката на сближаване в планинските райони на ЕС, с която настоява за изготвяне на програма на ЕС за планинските райони като основа за бъдеща Европейска стратегия за дългосрочното им развитие.

Да, де но се наливат пари само в т.нар. „райони с потенциал“ – например Алпите.

И ако няма такива хора като тези доброволци да се загрижат за местата с потенциал, нашият туризъм отива на кино! Ех, жалко е, Българийо, че имаш толкова красиви кътчета, но държавата не ги развива…

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове