Далаверите със земи от Държавния поземлен фонд в Силистренско продължават

Далаверите със земи от Държавния поземлен фонд в Силистренско продължават - картинка 1

Председателят на ГЕРБ-Силистра Тодор Тодоров и неговата майка Славка са сред най-големите ползватели на държавни земи

Снимка: narod.bg

Гражданско разследване на делата на партийни функционери на ГЕРБ и ДПС ще стигне и до Кьовеши

В края на месец юли No Comment публикува информация за значителни злоупотреби с държавния поземлен фонд (ДПФ), извършвани на територията на област Силистра. Основната злоупотреба се оказа придобиване правото за ползване на земи от ДПФ от земеделски производители, които съгласно правилата не могат да бъдат допуснати до участие в такива търгове.

Става въпрос за ограничителното условие до  участие в търгове да не се  допускат земеделски производители, които те самите или заедно със свързани лица обработват повече от 10 000 декара. Според информацията, с която разполагаме, това ограничение те са заобикаляли като са попълвали декларации с невярно съдържание.

Тези декларации не са проверявани от никой и никога. Участниците в схемата за измама са разделяли земята, която обработват, със свои роднини, съдружници или работници – все свързани лица.

Бяха изнесени конкретни данни за двама земеделски производители като участници в тази незаконна схема – областния координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров и активист на ДПС, който към настоящия момент е починал, но порочната практика е унаследена от неговите близки. Освен това, оказва се, че  и прокуратурата е била сигнализирана от представители на земеделското министерство.

Какво трябваше да направи държавата в рамките на една седмица, след като тези данни бяха публично оповестени?

За един ден можеше да бъдат проверени въпросните земеделски производители и свързаните с тях лица и да бъде установено колко земя от ДПФ владеят незаконно и какви облаги са получили от нея под формата на субсидии, участие в проекти, както и формирана печалба от стопанска дейност и други възможни облаги.

През втория ден би трябвало да бъде образувано наказателно производство и бъдат повдигнати обвинения както на лицата попълнили декларации с неверни данни и придобили незаконно правото на владеене на земя от ДПФ, така и на длъжностните лица, които са прикрили този факт. Също така, межеше да бъдат установени щетите както за републиканския бюджет, така и бюджета на ЕС, тъй като неправомерно са ползвани и средства от ЕС.

На третия ден КПКОНПИ би трябвало да образува производство за отнемане на незаконно придобито имущество и внесе иск в съда за налагане на обезпечителни мерки и на иск за отнемане  в полза на държавата на незаконно придобитото имущество.

Казват, че прокуратурата и МВР работели по случая. Как точно работят, ако цялата им работа е можело да бъде свършена за три дни? Вероятно прокуратурата и МВР в Силистра си мислят, че „времето ще излекува“ този проблем, както се е случвало много пъти досега.

Разбира се, проблем с незаконното ползване на земи от ДПФ не се „лекува“ с време, а с правосъдие. Припомняме, че паралелно тече и гражданско разследване по този казус.

В No Comment получихме информация и за друг земеделски производител в област Силистра, който в продължение на много години участва в тази схема. Става въпрос за Пламен Йорданов Кундурджиев и фирмата, която представлява АГРОПЛАМ 2008 ЕООД.

Според данните за 2021 г Кундурджиев, като физическо лице и чрез неговата фирма, обработват повече от 26 000дк земя. 26 000дк е много повече от 10 000дк и следователно Кундурджиев и неговата фирма не само че нямат право да ползват земя от ДПФ, а дори не могат да бъдат допуснати до търг за такава. Да, ама не, както казваше един покоен журналист.

Познайте колко земя от ДПФ обработва през 2021г Кундурджиев и неговата фирма, питат разследващите граждани, които предоставиха тази информация на сайта. За да са полезни на прокуратура, МВР и КПКОНПИ, те дават и точен отговор – 7000дк.

Да, става въпрос не за 7дк, а за 7000дк от ДПФ. Т.е. въпросът какво тогава работят прокуратурата и МВР в Силистра, както и какво прави КПКОНПИ е все така актуален. Раследващите изразяват съмения, че тези инстуитуции влизат в нянанви задкулисни договорки са нарушителя и изразяват убеденост, че гражданското разследване ще предостави своите материали на Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове