ДАНС: Спецпрокуратурата забрани изнасянето на информация за Пеевски

ДАНС: Спецпрокуратурата забрани изнасянето на информация за Пеевски - картинка 1

ГЕРБ поиска да се проверят и депутати за връзки с лицата по "Магнитски"

Специализираната прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски.

Това заяви заместник-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски", съобщава БНТ.

Той поясни, че държавната агенция е предоставила информация на държавното обвинение и добави, че те биха могли да предоставят данни, но само ако получат разрешение и имат документ, потвърждаващ това.

Атанас Славов от "Демократична България" каза, че в момента срещу Пеевски се извършва прокурорска проверка, а не разследване и считат за неправомерна забраната да се изнася информация, тъй като няма разследване срещу бившия депутат.

От "Има такъв народ" поискаха да се предостави информация дали има свързани лица с Пеевски, които да са давали средства за протестите, а Тома Биков от ГЕРБ попита дали има настоящи депутати, които имат връзка с лица от списъка "Магнитски".

Припомняме, че миналия месец, докато Висшият съдебен съвет обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, пресцентърът на държавното обвинение обяви, че прокуратурата е "снела обяснения" от Делян Пеевски и другите български граждани, попадащи под санкциите на американския закон “Магнитски” (с изключение на укриващия се в Дубай Васил Божков).

Прессъобщението на прокуратурата се появява точно в този момент с обяснението, че по темата има “висок обществен интерес”. Няма данни кой, как и къде е снел обясненията от Делян Пеевски, Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Илко Желязков. 

Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) са образувани шест преписки, по които са започнати лични проверки от прокурори от отдел 01 „Специализиран“ при ВКП, с оглед събиране на данни за евентуално извършени престъпления, обясни пресцентърът на Иван Гешев. От ГДБОП, националната полиция, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи - Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд „Земеделие“, е изискана цялата налична информация. 

“Главният прокурор на Република България е поискал от органите на НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на лицата”, пишеше още в съобщението на прокуратурата. 

След анализ на новопостъпилите материали Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други две лица.

Петър Харалампиев, известен още като Бате Харо, е бивш председател на агенцията за българите в чужбина, назначен от ВМРО. През 2018 г. Харалампиев беше арестуван по подозрение за търговия с продажба на български паспорти, а през 2020 г. получи и обвинителен акт, който според прокуратурата съвпадат с аргументите на САЩ да го санкционират. Красимир Томов е бивш главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина.

По отношение на Васил Божков прокуратурата съобщаи, че установила, че в Специализирана прокуратура се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с  образуваната във ВКП проверка т.е. отново действията на прокуратурата предшестват тези на американските власти.

За Пеевски и Желязков проверките продължавали.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове