#ДаСиНеграмотен

#ДаСиНеграмотен - картинка 1

Родната реч отиде на кино ...

"О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава?" - Паисий Хилендарски

Позабравили сме видните творби на нашите предшественици, някои ги махнахме и от учебният процес, нали са "излишни" ... Така или иначе, въздействието на Паисиевите думи е голямо, припомня ни какво сме изгубили и тепърва какво ще губим.

Езикът на един народ е най-великото негово дело.

Той е сложното живо оръжие за всестранно нападение. Чрез него най-съвършената художествена и научна мисъл се пресява от глава в глава. Без духовната култура народите минават-заминават, оставяйки във вековете само празния звук на своите имена.

Губим много повече от материалните блага. Губим езикът си. Майчиният, роден, прекрасен, звучен, неповторим, красив български език.
Заменихме го с чуждиците, нови думи, които са по-модерни. По едно време бяхме заменили и азбуката си с латински букви и числа, като е все още срещано. Не умеем и да говорим правилно, какво остава пък да пишем. Оставете правописът, това се бърка, но все пак - nujn0 li 3 da pi6em taka?

Жалко, но голяма част от българите са неграмотни. Не просто пишат грешно, те не могат да разберат родния си език. В Европа сме първи по неграмотност, но това не е учудващо. Не е нещо ново. Разликата е единствено и само в процента на неграмотните ииииии скъпи хора, познайте - процента единствено се вдига.

На кого ли му пука, че не може да говори правилно на родния си български език, полза никаква няма от него. Кой ли ти иска в днешно време "отлично владеене на български език"? Може да си "сакат" в нашият език, но ако си ЕКСПЕРТ по Английски език, важиш!

Това е и причината никой да не се впечатлява от това, че масово българите пишат "незнам", "агенций", "опражнявам", "ноща", "сички" .. .. ..

Употребата на кой, кои и кого дори изобщо и не искаме да коментираме. А пък колко се дразнимЕ говоренето на "ме" от типа на "да ходимЕ да ядемЕ" в разговорната реч? Или ПРИМЕРНО заменянето на буквата "я" с "е", така да е по-благозвучно и по-готино ... нЕкъде отива езикът ни?

Каква ви кирилица, пишете като идиоти в ИНТЕРНЕТА. Ima cqla n0wa a3bukA 3a 7a3! cel. Даже понякога тройката е и буквата "е".

3a6t0 sa wi 3aPetaiki, t04ki, tireta ...

Малко цифри, латински букви и езикът ни изглежда прекрасно. Малко трудно се пише така, но .. свиква се. Модерна работа. Нямаме търпение да излязат резултатите от матурата по български език, за да видим как и тъпанар да си би могъл да изкараш тройка, но накрая - ДВОЙКА. Не ни пука, че сме прости и неграмотни, защото да си грамотен не е модерно. Грамотен ли си, ти си "зубар" и "многознайковец". Не казвайте, че това не е най-големият ни проблем. От тук се започва, пък докъде води скоро ще разберем.

 

/40

Коментари 3

 • #3
  Еко -

  Циркът е пълен: грешки в статията, грешки в коментарите...

 • #2
  Ivelina Stoyanova -

  Та исках да кажа, че е добре когато се опитваме да коригираме другите, ние ако не сме безгрешни, то поне да се доближаваме до безгрешността.

 • #1
  Ivelina Stoyanova -

  Хубава статия!Замисълът е добър, но:" Губим езикът си.", е всъщност:Губим езика си."Оставете правописът,...", е:Оставете правописа."процента единствено се вдига.", е "процентът единствено се вдига" и т. н.

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове