Давай 50-те лева! Веднага!

Давай 50-те лева! Веднага! - картинка 1

Приказка с лош край....

5/Тъмна нощ. Бабата заключва външната врата и се приготвя да ляга, когато чува странен шум на отключване на врата. Обръща се и гледа маскиран мъж. Той се спуска към нея, пребива я от бой, обръща цялата къща, докато не намира пенсията й от 120 лева. Взима я и си заминава.

Мислите си, че това е просто приказка с лош край. Но грешите. Това се случва постоянно в българските села. За последното такова нападение разбрахме вчера. Ето и самата информация за инцидента…

Маскиран мъж е нападнал 93-годишна жена в дома ѝ, нанесъл ѝ е побой, и ѝ е взел парите – 50 лева, съобщи БТВ. Инцидентът е станал в пловдивското село Ръжево Конаре. Жената е в болница, а полицията издирва нападателя.

Възрастната жена живее сама. Тя е била нападната малко след 20 ч., когато се готвела да си ляга.

„Като скокна на леглото, седна по турски и почна да ме бие“, разказа пострадалата Дона Чернева. Тя се молела на нападателя да я остави у го уверявала, че няма пари.

Тормозът продължил близо два часа.

Ден преди нападението баба Дона си взела пенсията. Именно заради страх от нападения, синовете ѝ прибирали парите, като ѝ оставяли по малко за дребни харчове. Така крадецът отмъкнал едва 50 лева. „Това не е свят, това не е държава“, коментира Иван Чернев, син на жертвата.

Къщата се намира на края на селото. Наоколо е тъмно, уличното осветление не работи.

„Това е безобразие вече! То в цяла България е така вече. Посягат си. Няма кой да ги защити тези хора“, сподели жител на селото.

И това не е единичен случай. Докато управляващите се хвалят, че е намаляла битовата престъпност за 2015 година, повечето стари хора, живеещи по селата, не са на това мнение. На кого ли да повярваме? Мисля, че въпросът е реторичен…

Преди няколко дни излезе информация, че местната власт ще  получи пълни правомощия да се бори с битовата престъпност и да организира охраната на реколтата. Това бе записано в Стратегията за децентрализация за периода 2016 – 2019 г. Не сме убедени обаче, че това е работа на кметовете. По-скоро е необходимо да се изпрати постоянна полиция във всички села. Защото, съгласете се, че няма реални мерки срещу битовата престъпност в българските села.

Рецидивистите намират почва за изява в селата, където живеят предимно възрастни. от морална гледна точка, не ни достигат сили да коментираме. Каквото и да кажем, все ще е малко. Само един въпрос ще зададем:

Как ли им надвиват на старите баби и дядовци?

В заключение ще кажем, че държавата би трябвало да вземе по-строги мерки във връзка с битовата престъпност. Защото е страшно вече да живееш в българските села, особено за възрастните. Да се надяваме, че ще имаме адекватни резултати….много скоро…

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове