Давутоглу подаде оставка

Давутоглу подаде оставка - картинка 1

Заместник ще бъде избран на конгрс на ПСР на 22 май

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще проведе извънредния си партиен конгрес на 22 май. В същото време стана ясно, че премиерът Ахмет Давутоглу няма да се състезава за място в ръководството на партията, посочва в. „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес ръководството на партията проведе нова среща, на която е било взето решението за провеждането на конгреса. В момента премиерът държи насрочената си за днес пресконференция. В нея той заяви, че периодът на неговото управление е бил успешен по отношение на инвестициите и борбата с тероризма в страната. Той също така похвали и своето временно правителство, което беше на власт между изборите в страната на 7 юни и 1 ноември. През този период партията е показала „желязна воля“ срещу „чакалите“, които са очаквали в страната да настъпи хаос.

Според правилата на партията Давутоглу не може да е премиер, ако не е лидер на ПСР. Новоизбраният председател ще поеме и поста на премиер, тъй като двата поста трябва да бъдат заемани от един и същи човек. По повод на решението за провеждане на извънреден конгрес на партията президентът Реджеп Ердоган заяви, че решението за това е било взето от самият Давутоглу.

„Поздравления. Това е собствено решение на премиера“, посочи той.

Все по-чести стават слуховете за обтегнатите отношения между двамата лидери начело на държавата – Ердоган и Давутоглу, като според някои съобщения министър-председателят подготвя оставката си. Ердоган, който е един от съоснователите на ПСР, беше премиер на страната до 2014 г., а преди да заеме премиерския пост Давутоглу беше негов външен министър. На 3 май в своя реч Давутоглу заяви, че не се притеснява да „се оттегли, от която и да е позиция“.

Вчера се проведе и редовната среща между президента и премиера, която обаче беше изтеглена за по-рано, без да е ясно по каква причина. Подозренията за влошаване на отношенията между двамата се засилиха и след като по-рано през април изпълнителния комитет на ПСР взе решение да отнеме правото на Давутоглу да назначава регионални партийни лидери.

 През изминалите месеци партийни представители от клонове на партията в 15 провинции и области бяха сменени. „Ако е необходимо, ще откажа всяка позиция, която мнозина биха помислили, че смъртен не може да откаже“, каза Давутоглу в своя реч пред парламентарната група на ПСР от 3 май.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове