Дебатът за смяната на Симеонов минава в процедурни спорове и без Борисов

Дебатът за смяната на Симеонов минава в процедурни спорове и без Борисов - картинка 1

"Недопустимо ли е малкият коалиционен партньор да представя промените в кабинета", твърдят социалисти

Дебатът в парламента по смяната на вицепремиера Валери Симеонов с началника на кабинета му Марияна Николова минава в спорове за процедури между ГЕРБ и БСП, пише "Дневник". Депутатите излязоха в 15-минутна почивка, в която заседава председателският съвет на парламента. Предстоеше гласуване, но след почивката бе обявено, че макар и да е бил закрит, дебатът ще продължи.

Заседанието днес започна с кворум от 129 души и в отсъствието на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов. В залата са другите заместници на министър-председателя Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и повечето министри от кабинета.

Дебатът за смяната на Симеонов минава в процедури по воденето и в отсъствието на Борисов

© Велко Ангелов/ Дневник

"Мотивите за оставката на Валери Симеонов трябва да станат ясни от устата на министър-председателя. Каним го настоятелно да дойде в залата. Отсъствието му е неуважение към конституцията, българското общество и демокрацията", обяви депутатът от "БСП за България" Валери Жаблянов. Зам.-председателят на парламента Емил Христов от ГЕРБ обяви, че ще предаде на Борисов.

От името на премиера рокадите в кабинета представи заместникът му Красимир Каракачанов.Той прочете факти от биографията на Марияна Николова, сред които, че е юрист и че е работила в Националната електрическа компания.

"Недопустимо ли е малкият коалиционен партньор да представя промените в кабинета", обяви социалистът Иван Иванов. Колегата му Драгомир Стойнев направи изказване, в което каза: "От властта трябва да си тръгне цялото правителство. Симеонов си отива, но и остава. На негово място идва поредният заместител".

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ закри дебатите, тъй като нямаше други желаещи за изказване. От ДПС предложиха да има разделно гласуване на оставката на Симеонов и на избора на нов вицепремиер, а от ГЕРБ възразиха. Преди гласуването на искането на ДПС от ГЕРБ поискаха поименна проверка, след която всички министри напуснаха парламентарната зала.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди Христов, че ще последва съдбата на бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев, ако отнема думата на депутати от левицата. Той си подаде оставката, която беше поискана от БСП, след като отстрани лидера на социалистите Корнелия Нинова от заседание.

Поименната проверка приключи с кворум от 141 депутати. При четенето се видя, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров не е в пленарната зала. В залата не бяха и част от депутатите от "БСП за България" и ДПС.

Дебатът за смяната на Симеонов минава в процедури по воденето и в отсъствието на Борисов

© Велко Ангелов/ Дневник

Предложението на ДПС за разделно гласуване не бе прието. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова Емил Христов да бъде коректен и да не дава думата повече на никого, след като е закрил дебатите. От БСП възразиха, а след това в кулоарите на парламента Цветанов уточни, че ГЕРБ не отказва премиера да дойде, но той имал задължения заради заседанието на Министерския съвет.

Лидерът на "Воля" Веселен Марешки обяви, че БСП нарушават правилника. Стигна се до няколко обяснения дали е имало желаещи да се изкажат и кога. "Направихте артистичен мним жест след закриването на дебата", каза Данаил Кирилов от ГЕРБ.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове