Делото за АЕЦ "Белене": НЕК търси 520 млн. лв. от двама министри на БСП

Делото за АЕЦ "Белене": НЕК търси 520 млн. лв. от двама министри на БСП - картинка 1

Процесът заплашва да се провали заради изтичане на абсолютната давност

Държавата в лицето на Националната електическа компания (НЕК) ще претендира от двама бивши енергийни министри социалисти колосалната сума от 520 млн. лв. Това става в рамките на делото срещу Румен Овчаров, Петър Димитров и двама бивши шефове на НЕК - Мардик Папазян и Любомир Велков, което не успя да тръгне днес. 

Делото е за умишлена безстопанстветост заради договор, сключен с "Атомстройекспорт" през далечната 2006 г. Договорът е за доставка на оборудване за проекта АЕЦ "Белене". Любопитно е, че Овчаров бе обвинен през 2016 г. - 12 дни преди да изтече давността. Днес на заседането на съда стана ясно, че делото рискува да падне поради изтичане на абсолютната 15-годишна давност, което ще се случи през ноември 2021.

Въпреки това НЕК изпрати свой представител, който в следващото предстартово разпоредително заседание ще опита да предяви граждански искове, съответно в рамките на 193 млн. евро срещу Овчаров и 77 млн. евро срещу Петър Димитров.

Делото обаче не можа да тръгне днес, защото се оказа, че Димитров не е получил обвинителен акт, а адвокатката му Иглика Василева беше заета. Следващият опит за старт на процеса по същество ще е в края на април.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове