Делян Добрев: Хипотетично, Атака може да бъде заместена от Воля

Делян Добрев: Хипотетично, Атака може да бъде заместена от Воля - картинка 1

За продажбата на ЧЕЗ: Стори ми се фалшива новина

Не знам дали е вярно, че има връзка между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Гинка Върбакова, собственикът на купувача на българския бизнес на ЧЕЗ – "Инерком България". Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи ще купи най-голямото ЕРП в България, с годишен оборот 1,8 млрд. лева. Не съм чувал нито за г-жа Върбакова, нито за "Инерком България" и изведнъж те придобиват 1/3 от разпределителната мрежа в България. 

Не съм чувал нито за г-жа Върбакова, нито за "Инерком България" и изведнъж те придобиват 1/3 от разпределителната мрежа в България. Първоначално изглеждаше като фалшива новина – един колега ми каза:

"Да вземем да продадем на "Инерком" двата реактора за "Белене".

Това заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в коментар за продажбата на ЧЕЗ. Говорим за един огромен бизнес – изненадан съм, че ЧЕЗ избира такъв купувач. Очевидно това не е стратегически инвеститор, този купувач никога не се е занимавал с такъв бизнес, подчерта Добрев. Той напомни, че сделката зависи от КЗК и КЕВР и заяви, че вярва на тези институции.

Добрев обаче защити Теменужка Петкова на темата "кума" и дали е кума на Гинка Върбакова и съпруга ѝ Славчо.

Не знам дали това е вярно, каза той пред Нова телевизия, като добави: "Не мисля, че това е най-важното".

По отношение на цената на тока и енергийната борса, депутатът коментира, че в България ще бъде въведен европейският регламент REMIT. С него КЕВР ще може да осъществява контрол върху търговията на борсата т.е. на едро. Реално КЕВР ще играе ролята на клирингова къща, тъй като в момента операторът т.е. борсата не е страна по всички сделки и няма пълен контрол. В момента КЗК анализира REMIT, тъй като той отнема функциите на КЗК и се прави оценка дали няма да бъде нарушена конкуренцията на пазара.

Добрев коментира и вълненията в "Обединени патриоти" и вчерашните нападки на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който критикува Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че се занимават и вторчават в неща, които не са водещи за увеличението на доходите на хората (бел. ред. – Симеонов с парк "Пирин" и Каракачанов с модернизирането на армията с нови изтребители).

"Математически депутатите на Сидеров са горе-долу колкото тези от "Воля",

каза бившият министър.

Хипотетично те могат да бъдат заместени от друга парламентарна група – тази на Марешки,  коментира той, като изрично подчерта, че това не е завоалирано предупреждение.

Относно законопроекта за КТБ Добрев беше лаконичен – колегите от ДПС са в затруднена позиция. Той не се съгласи и с тезата на колегата си Йордан Цонев, че многото пъти, в които Румен Радев наложи вето, значели, че качеството на законотворчеството паднало.


/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове