„Делтата на Венера” – олицетворение на женствеността

„Делтата на Венера” – олицетворение на женствеността - картинка 1

Кой пише еротични разкази по-добре от Хенри Милър?

„Делтата на Венера” е експеримент на американската писателка с кубински произход Анаис Нин. Всеизвестна е нейната дългогодишна връзка с големия Хенри Милър („Тропикът на Рака”, „Sexus”), на когото първоначално са поръчани еротичните текстове, събрани по-късно в сборника „Делтата на Венера”.

Анонимен богаташ плаща на Милър, за да му предоставя разкази със силно сексуално съдържание срещу долар на страница. Писателят обаче бързо се отегчава от задачата и за да не губят хонорара, Нин се заема с писането им.

Начинанието се оказва предизвикателство за фината натура на любимата на Милър: поръчителят изисква от нея да лиши текстовете си от всякаква поетичност на езика и да остави в тях само клиничното описание на сексуалния акт.

След вътрешни борби Анаис Нин все пак склонява да приглуши женския си глас и да пише както изискват от нея – „като мъж”, сурово, без романтични подробности.

В увода и постскриптума на „Делтата на Венера” Нин подробно анализира чувствата си по време на изпълнението на поръчката и емоциите след това. Последствията за нея са, че тя успява да намери своя собствен писателски глас, който оставя следа в l’écriture féminine („женското писане” в буквален превод от френски – философското и литературно течение от 70-те години на ХХ век, изследващо влиянието на пола и психиката върху женското повествование).

Всъщност книгата е апотеоз на еманципирането на Анаис Нин от писателската аура на Хенри Милър.

По времето, когато тя решава да публикува разказите, вече е наясно, че в територия, в която дотогава са властвали мъжете. Тя е успяла да съхрани своята вродена поетичност и в последствие да превърне поръчковите текстове в дръзка и чувствена еротика.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове