"Демократична България": Борисов засилва паниката за въвеждане на еврото

"Демократична България": Борисов засилва паниката за въвеждане на еврото - картинка 1

Действията на премиера "представляват естествено продължение на руската хибридна атака спрямо еврото в България"

Последните изявления на премиера Бойко Борисов за влизането на България в чакалнята на Еврозоната само засилват паниката сред гражданите от бъдещо приемане на еврото, а това поставя въпроса чии интереси се защитават и има ли страх от реформи, който постава под въпрос бъдещето на страната. 

Това става ясно от позиция на "Демократична България" по повод думите на Борисов от понеделник, че по темата за влизането на България в Еврозоната и стъпките по пътя към това ще има развитие, когато "има абсолютен консенсус". 

Точната реплика на министър-председателя е: 

"Докато няма абсолютен консенсус по темата за еврото, няма да насилваме влизането в чакалнята на еврозоната".

 

Изявлението идва на фона на очакването, обявено и от министъра на финансите Владислав Горанов многократно, че влизане на България в "чакалнята" или механизма ERM II, предстои до края на април. Това значи и присъединяване на страната към Банковия съюз на ЕС. Кабинетът от години повтаря, че присъединяването на страната към Еврозоната е основен приоритет.

В реакцията си на думите на Борисов, които се тълкуват като заявка за "заден ход" по отношение на въпросния ключов приоритет, от "Демократична България" настояват той веднага да изясни какво е имал предвид. 

Ето и пълния текст на декларацията на извънпарламентарното обединение по темата: 

В свое официално изказване министър-председателят на България постави под условие напредъка на страната към присъединяване в еврозоната с изключително неубедителния аргумент, че имало необходимост от „абсолютен консенсус“. За "Демократична България" тази реторика означава, че премиерът или изпитва страх от нещо, или иска да прикрие неспособността на правителството да осъществи реален напредък по този ключов за България и българите приоритет.                            

Над милиард са обменените левове в банки и обменни бюра през последните седмици. С това безотговорно и непростимо изказване Борисов само ще засили паниката, за която друг виновен няма да има.

Тези действия  представляват естествено продължение на руската хибридна атака спрямо еврото в България. 

Още днес премиерът трябва да внесе яснота какво точно е имал предвид. Всички сме наясно, че пълен консенсус по тази тема е невъзможен. Значи ли това, че според Борисов никога няма да влезем в Банковия съюз? И чии интереси обслужва това? Очевидно на провалилите се на стрестестовете банки, които имат проблеми с осигуряването на нужния им капитал преди влизането в ЕРМ2.                                                       

Става дума не за липса на консенсус – значително мнозинство от българите подкрепят присъединяване на България към еврозоната, а за липса на решителност и на лидерство. За страх от реформи, който се заплаща с бъдещето на страната.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове