Демократична България: Кабинетът "Борисов-3" изхарчи 3,5 млрд. лв. за четири дни

Демократична България: Кабинетът "Борисов-3" изхарчи 3,5 млрд. лв. за четири дни - картинка 1

Това е утвърдена вече традиция. Тя ограбва българските граждани, в полза на управляващата върхушка и присъдружната й олигархия

За последните четири работни дни на 2018 г. кабинетът "Борисов-3" е похарчил близо 3,5 милиарда лева. Това е с 30% повече, отколкото през декември 2017 година. Изчисленията са направили от политическата формация Демократична България.

От ДБ уверяват, че това е утвърдена вече традиция. Тя ограбва българските граждани, в полза на управляващата върхушка и присъдружната й олигархия.

Харченето от Борисовата държава на милиарди бюджетен "излишък" на тъмно трябва да се прекрати, категорични са от Демократична България. 

Те прогнозират, че ако влязат в парламента, ще внесат поправки в закона за отнемане възможността на изпълнителната власт да злоупотребява с публични пари.

Десните изброяват основните пороци на тази практика - нарушаване духа на Закона за публичните финанси


"Той разрешава на правителството да пренасочва бюджетни средства чрез "вътрешнокомпенсирани промени", но със сигурност няма предвид да става въпрос за милиарди левове", пишат десните.

Те очертават схемата, по която се формира бюджетен излишъкПравителството предлага големи бюджетни разходи за благородно изглеждащи и обществено приемливи цели и политики, но през годината не разпределя парите, предназначени за тези разходи. 

Нарича това неизпълнение на закона "реализиране на излишък" и непрозрачно преразпределя парите на българските данъкоплатци към предпочитани от изпълнителната власт и от обръчите нейни приятели, сфери.

 

Втората слабост на харченето на парите, определени като излишък е пълната липса на оценка на въздействието на промяната във финансирането на съответни политики.

 

"Къде е публикувана, примерно, оценката на въздействието на Постановление на Министерски съвет № 308 от 13 декември 2018, с което са пренасочени 1.35 милиарда лева пари на българските граждани? Или просто решаваме от днес за утре, без мандат от парламента, че Автомагистрали ЕАД ще строи "Хемус" и ще сключи договори с добре известните ни подизпълнители, близки до властта, без търгове", пишат десните.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове