Ден преди гнева на премиера към Банката за развитие има промени в ръководството й

Ден преди гнева на премиера към Банката за развитие има промени в ръководството й - картинка 1

Новият директор Живко Тодоров доскоро беше главен финансов директор на Първа инвестиционна банка, но е напуснал поста

Ден преди премиерът Бойко Борисов в свой стил да се разпореди от телевизионния ефир да бъдат уволнени членове на ръководството на Българската банка за развитие (ББР), Надзорният съвет на банката е направил някои промени. Това се вижда от протокол от негово заседание с дата 7 април, публикуван в Агенцията по вписванията.

 

В него се посочва, че надзорът на банката в състав Лъчезар Борисов, председател и зам.-министър на икономиката, Митко Симеонов, зам.-председател, и Велина Бурска е одобрил предложението на Управителния съвет на банката за неин изпълнителен директор да бъде назначен Живко Тодоров. От документа се вижда, че решението на управата на банката е от предходния ден, 6 април.

В решението на надзора се посочва, че Тодоров е избран за изпълнителен директор и да представлява и управлява банката. Допълва се, че настоящите изпълнителни директори - Стоян Мавродиев, главен изп. директор, Румен Митров, изп. директор, и Николай Димитров, изп. директор, продължават да управляват и представляват банката и не се променят техните функции.

 

На 7 април на заседание на надзорния съвет на ББР се одобрява предложението на управителния съвет Живко Тодоров да бъде назначен за изпълнителен директор на ББР. Настоящите изпълнителни директори продължават да изпълняват функциите си без промяна. Не се посочва каква е причината за решението.

Промени в ход

Премиерът Бойко Борисов обяви, че иска освобождаването на Стоян Мавродиев като главен изпълнителен директор и на "борда" на банката в сряда, след като призивите за оставки заваляха заради отпуснатия заем от 75 млн. лв. на колекторска фирма без дейност. За него съобщи седмичникът "Капитал" на 6 април - деня, в който е и заседанието на управителния съвет за промяна на изп. директор.

Още преди да стане публично известен новият, но далеч не първият необясним заем, който отпуска банката, създадена да подкрепя малките и средните предприятия в България, бе обявено, че капацитетът й ще бъде укрепен, за да посрещне новите задачи. Това стана на пресконференция, в която участваха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов, който в миналото беше принципал на тази банка, преди тя да бъде прехвърлена към Министерството на икономиката. Тогава бе обявено, че наред с увеличението на капитала й със 700 млн. лв. (за да се гарантират заеми за малки и средни фирми, засегнати от кризата с коронавируса - бел. авт.) ще бъде "укрепено" и ръководството й. Оттогава не е оповестявано публично в какво се изразява укрепването. Самият главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев вчера в интервю за Би Ти Ви каза, че не знае нищо по въпроса.

Кой е новият директор

Живко Тодоров доскоро беше главен финансов директор на Първа инвестиционна банка, но е напуснал поста, съобщава "Капитал". Според изданието тази е именно промяната, с която се укрепва капацитетът на държавната банка, но тя може да донесе негативи предвид "украсяването" на отчетите на ПИБ, за която и вътрешните стрес тестове, проведени от БНБ преди години, и последните от Европейската централна банка показаха капиталов недостиг. Тогава недостиг в капитала бе открит и при "Инвестбанк". През февруари Валдис Домбровскис, еврокомисар за еврото и зам.-председател на Евопейската комисия обяви, че "все още продължава работата по рекапитализацията на банките. Този процес се следи от Европейската централна банка. И бих казал, че в момента това е най-големият проблем, който трябва да се реши, преди България да продължи напред към еврото".

Според информация на седмичника въпреки искането на премиера за смяна на целия борд вероятно поста си ще запази един от изпълнителните директори - Николай Димитров. Той е в ББР от 2011 г., когато Мавродиев още не бе назначен да я управлява, но пък неговият подпис стои под одобрения кредит на "Свети Георги груп".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове