Денят на Апостола

Денят на Апостола - картинка 1

България отдава почит на Васил Левски

Апостолът на българската свобода Васил Иванов Кунчев - Левски умира на 6 февруари 1873 година, когато в сила е Юлианския календар.  Днес тази годишнина официално се отбелязва на 19 февруари.

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Съратник на Христо Ботев, Каравелов, Захари Стоянов.

Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Други негови прозвища са „Дяконът” и „Джингиби” (Неуловимият).

Турската полиция разполага със сведения за него и го търси още отпреди фаталната случка в Къкринското ханче, затова свидетелстват много негови съратници, както и самият Левски в някои от писмата си.

Повод за активизиране на търсенето му стават разкритията около обира на Орханийската хазна.
На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. Той знае за провала при обира в Арабаконак, но не знае, че турската полиция разполага с негова фотография и знае къде може да бъде открит.

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Според различни проучвания предателство спрямо Левски не е имало. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.

В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.
Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа.

Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите. В състава на съда са включени и българите: х. Мано Стоянов и Пешо Тодоров като представители на българската община в града. Включени са още мюсюлмани и евреи.
Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски.


На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София (днес това е в центъра на града). На мястото, където било издигнато бесилото на Васил Левски, е издигнат паметник.

И още от тази дата:
На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава и на 21 октомври.

356 г. - Константин Велики заповядва да се затворят всички езически храмове в Римската империя.
1199 г. - С була на папа Инокентий III е признат новият духовно-рицарски орден - Тевтонския орден.
1861 г. - С манифест на император Александър II в Русия е премахнато крепостничеството.
1878 г. - Американецът Томас Едисон патентова фонографа.
1882 г. - Град Хаджиоглу Пазарджик е преименуван на град Добрич чрез указ на княз Александър Батенберг
1886 г. - По стар стил: Сръбско-българската война: След приключване на войната е сключен Букурещки договор между България и Сърбия.
1910 г. - Открит е Олд Трафорд - стадионът на един от най-големите английски клубове - Манчестър Юнайтед. 
1915 г. - Първа световна война: Започва Битката за Галиполи.
1924 г. - Персийският шах Ахмад е свален от престола.
1942 г. - Втора световна война: Японската авиация напада град Даруин, Австралия.
1943 г. - Втора световна война: В Тунис започва Битката при прохода Касерин.
1949 г. - Политическият кръг "Звено" престава да съществува самостоятелно и се влива в Отечествения фронт
1951 г. - В София се състои премиера на първия антифашистки филм "Тревога" (по пиеса на Орлин Василев, сцен. Анжел Вагенщайн, реж. Захари Жендов).
1963 г. - СССР се съгласява да изтегли войските си от Куба.
1986 г. - Космическа програма на СССР: В околоземна орбита е изстреляна космическата станция Мир - първата изследователска станция за дълго обитаване.
1992 г. - С указ на президента за Главен прокурор на България е назначен Иван Татарчев.
2002 г. - Космическият апарат на НАСА Марс Одисий започва мисията по картографиране на повърхността на Марс.
2003 г. - Самолет Ил-76 на иранските авиолинии катастрофира над Шахдад (Иран), загиват 275 души.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове