Денят на еволюцията

Денят на еволюцията - картинка 1

Рожденият ден на Дарвин е ден, в който честваме законите на естественото развитие на живата природа

12 февруари се отбелязва като Международен ден на Дарвин (посветен е на годишнината от рождението на Чарлз Дарвин, известен още като Ден на еволюцията).

Чарлз Робърт Дарвин (Charles Robert Darwin, 1809-1882 г.), е английски учен и естествоизпитател, живял през XIX век. Той пръв дава идеята за еволюцията на всички видове в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор.

Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на XX век. Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид тя представлява основата на биологията, като дава единно логично обяснение на биоразнообразието.

Дарвин развива интереса си към естествената история по време на следването си по медицина в университета в Единбург и по теология в Кеймбридж. По време на петгодишното плаване с кораба Бийгъл ученият се утвърждава като специалист по геология. Публикацията на пътеписа за това пътуване прави Дарвин широко известен.

Озадачен от географското разпространение на дивите животни и фосилите, които събира по време на пътешествието, Дарвин започва да изследва трансмутацията на видовете, което дава начало на неговата теория за естествения отбор през 1838 година. Въпреки че обсъжда идеите си с естествоизпитатели, Дарвин се нуждае от време за задълбочено изследване, като геоложките му проучвания остават в центъра на дейността му. През 1858 г., докато дописва теорията си, Алфред Уолъс му праща екземпляр от свое есе, в което описва същата идея. Вследствие на това същата година Дарвин и Уолъс публикуват и двете теории в съвместна статия.

В книгата си Произход на видовете (1859 г.) Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата.

Той изследва еволюцията на човека и половия отбор в Произходът на човека и половия отбор, а след това публикува Изразяване на емоциите при човека и животните. В други книги публикува изследванията си за растенията, а в последната проучва земните червеи и влиянието им върху почвата.

Дарвин е много плодовит автор. Дори без капиталния му труд за еволюцията, неговата репутация би била голяма - като автор на Пътешествието с Бийгъл, като геолог, изследвал обстойно Южна Америка и разрешил загадката с образуването на кораловите атоли и като биолог, автор на капиталния труд за ракообразните от инфраклас Cirripedia. Въпреки, че Произход на видовете е определяща в оценките на неговия научен принос, останалите му трудове (някои от които напълно новаторски, като този за движението при растенията) оказват също значително влияние върху научната мисъл.

В научната литература приносът на Дарвин се обозначава с Darwin при цитиране на неговите ботанически трудове.

С какво друго е забележителен днешния ден:

1541 г. - Сантяго, днешната столица на Чили, е основана от Педро де Валдивия.
1817 г. - В битката при Касабуко чилийската войска разбива испанската армия, което довежда до независимостта на Чили
1832 г. - Еквадор анексира островите Галапагос
1872 г. - Избран първият български екзарх Иларион Ловчански, неодобрен от Високата порта.
1879 г. - Първата в Северна Америка ледена пързалка за каране на кънки отваря врати в Ню Йорк.
1899 г. - Испания продава на Германия Каролинските и Мариански острови.
1912 г. - В Република Китай се въвежда Григорианският календар.
1924 г. - Открита е гробницата на Тутанкамон.
1924 г. - Калвин Кулидж става първият президент на САЩ, който изнася политическа реч по радиото.
1955 г. - Министерският съвет на Съветски съюз приема постановление за строителство на космодрума „Байконур".
1961 г. - Изстрелян е съветският космически апарат Венера 1 - първият апарат, достигнал до друга планета - Венера.
1990 г. - Излиза първият брой на вестник „Демокрация".
1991 г. - Създадена е националната служба „Борба с организираната престъпност".
1997 г. - Президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство с министър-председател Стефан Софиянски.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове