Денят на крилатото човечество

Денят на крилатото човечество - картинка 1

7 декември е Международния ден на гражданската авиация

На 7 декември отбелязваме Международния ден на гражданската авиация.

Той е обявен през 1994 г. от ICAO (International Civil Aviation Organization), чрез Резолюция на A29- 1, за да отбележи 50-годишнината от създаването на организацията. През 1996 г. по инициатива ICAО и с помощта на канадското правителство, Общото събрание на ООН официално признава датата 7 декември като Международен ден на гражданската авиация. На този ден, но през 1944 г. пък е подписана Конвенцията за международната гражданска авиация.

Целта на световния празник е да подчертае значението на международната гражданска авиация в социално-икономическото развитие на държавите,

и на ролята на ICAО за насърчаване на безопасността, ефективността и редовността на международния въздушен транспорт. В момента в Международната организация за гражданскана авиациа (ICAO) членуват 190 държави от цял свят.

В основни линии целите на организацията са да осигурява безопасно разрастване на международната гражданска авиация; да насърчава професионалното развитие в проектирането и използването на летателни апарати за мирни цели; да подобрява въздушните пътища, летищата и съоръженията за въздушна навигация; да задоволява нуждите на хората по света от безопасен, редовен, ефективен и икономичен въздушен транспорт; да предотвратява разпиляването на ресурси поради ненужна конкуренция; да опазва правото на страните членки да оперират международни въздушни линии; да предотвратява дискриминационни практики; да поощрява безопасността на полетите при международна въздушна навигация; да подпомага развитието на всички аспекти на международното гражданско въздухоплаване.

И освен това, на днешната дата през 1732 г. е открита Кралската опера в Лондон.
През 1941 г. японският флот атакува Пърл Харбър, което е повод за официалното включване на САЩ във Втората световна война.

През 1972 г. е изстреляна последната лунна пилотирана мисия на "Аполо" - "Аполо 17". Докато напуска Земята, екипажът прави снимка, известна като Синьото топче.

През 1982 г. е извършена първата екзекуция чрез смъртоносна инжекция в Тексас, САЩ.
През 1988 г. земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер разтърсва Армения и убива близо 25 000 души. Ранените са 15 000, 400 000 души остават без дом.

През 1988 г. Ясер Арафат признава правото на Израел да съществува като държава.
През 1989 г. в София се създава коалицията Съюз на демократичните сили.

През 2006 г. 18 души загиват и 12 са ранени при една от най-големите пътни катастрофи в България - между градски автобус и ТИР край Бяла.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове