Денят на писателите зад решетки

Денят на писателите зад решетки - картинка 1

15 ноември е ден, в който да си спомним, че свободата на словото често води до затвор и репресии срещу пишещите

В Деня на лишените от свобода писатели хората по света си припомнят, че всяка година стотици поети, писатели и журналисти попадат под ударите на мракобесни закони и диктатори и могат да бъдат репресирани, арестувани и осъдени на дълги години затвор единствено за написаните от тях думи. 

Денят 15 ноември е избран за ден, в който на обществото ежегодно да бъде припомняно, че спазването на човешките права започва от признаването на правото на инакомислие и свободно изразяване на мнение, а след това минава през правото за свободно разпространяване на информация, дори ако това не е в интерес на властите в дадена държава. 

Датата е избрана през 1981 г. от PEN international - международна организация за защита правата на поети, есеисти и писатели, основана през 1921 г. в Лондон. Идеята е на този ден да бъде изнасяна информация за всички арестувани, осъдени, измъчвани и убити автори през изтеклата година, както и да бъде почетена паметта на загиналите по-рано.

Оказва се, че не са никак малко  - само за 2008 г. например са 39 автори от цял свят са били убити при обстоятелства, пряко свързани с тяхното творчество.

Тази година акцентът ще падне върху репресиите срещу репресиите срещу журналисти и блогъри, тъй като само в Турция, арестуваните след неуспешния преврат на 15 юли опозиционни журналисти са стотици. 

С какво още остава в историята днешния ден:

1315 г. - В борбата си за независимост войските на новосъздадената Швейцарска конфедерация побеждават австрийската армия в битката при Моргартен.

1533 г. - В името на краля на Испания войските на Франсиско Писаро нанасят окончателно поражение на държавата на Инките и превземат столицата й Куско.
1889 г. - Бразилия е обявена за република.
1902 г. - Съставено е XXIV правителство на България, начело със Стоян Данев.
1908 г. - Свободната държава Конго е преобразувана в Белгийско Конго
1920 г. - В Женева се провежда първото събрание на Обществото на народите.

1941 г. - Втората световна война: Началникът на СС Хайнрих Химлер нарежда арестуването и депортирането в концентрационни лагери на всички хомосексуалисти в Германия, с изключение на определени вишестоящи нацистки офицери.
1943 г. - Втората световна война: Германският началник на СС Хайнрих Химлер нарежда всички цигани да бъдат поставени „на едно ниво с евреите и изпратени в концентрационни лагери".

1949 г. - Екзекутирани са убийците на Махатма Ганди.
1969 г. - Студената война: Съветската  Подводница К-19 се сблъсква с американската подводница USS Gato в Баренцово море.
1971 г. - Фирмата Intel пуска на пазара първият в света микропроцесор, Intel 4004, способен да обработва 60 хиляди инструкции в секунда.

1983 г. - Създава се Севернокипърска турска република, която приема Декларация за независимост.

1988 г. - Палестинският народен съвет обявява създаването на държавата Палестина.
1988 г. - В СССР се осъществява единственият полет на безпилотната космическата совалка „Буран".
1990 г. - Седмото Велико народно събрание променя името на държавата от Народна Република България на Република България.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове