Денят на победата срещу Деня на Европа

Денят на победата срещу Деня на Европа - картинка 1

Какво символизират двата празника?

Днес, на 9-ти май отбелязваме две събития, които по своята философия са доста различни. Нека припомним накратко какво всъщност символизират двата празника.

Денят на победата е празник по случай  разгромът над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 и се празнува всяка година на 9 май до днес. Денят на Победата е официален неработен ден в Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

Всяка година в Русия се провежда мащабен парад, с цел показване на мощта на държавата. Страната днес отбелязва 71-вата годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война.

На 9 май отбелязваме и Деня на Европа. От 1985 г. до днес датата символизира стремежа към единство, мир и просперитет на Общността. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа.

Още по-точно е да се каже, че отбелязваме Деня на обединена Европа и по-конкретно - на Европейския съюз. Датата е точно тази, защото именно на нея се случва нещо съдбоносно и определящо развитието на Стария континент.

След Втората световна война положението в Европа е катастрофално, всички държави са разрушени икономически и политически. Идва осъзнаването, че за да има развитие всяка една от тях, то трябва да стане на базата на подкрепа и взаимопомощ, а не на съперничество и войни.

Достига се до разбирането, че за да тръгнат икономиките нагоре, за да се възстановят и развият, трябва да има обединяване на усилията между държавите, да се установят отношения на мир, споделяне на ресурси и свободна търговия.

Пръв това желание и намерение декларира френският министър на външните работи - Робер Шуман - точно на 9 май 1950 година. На тази дата той държи паметна реч в прочутата Зала с часовника на Ке д'Орсе, в която призовава Франция, Германия, а и други европейски страни, към помирение в името на просперитета на европейските нации.

С декларация, която представя пред международната преса в Париж, той призовава към съединение. Неговото конкретно предложение е Франция и Германия, доскоро жестоко воюващи противници в голям военен конфликт, да обединят своето производство на въглища и стомана като първа реална стъпка към създаването на европейска федерация.

С това на практика са положени основите на днешния Европейски съюз - съгласието от страна на други държави поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на континента.

9 май се чества в различни форми в повечето държави-членки на ЕС и кандидат-членки на ЕС, като Турция. Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност да се информират хората за ЕС и да се говори в подкрепа на европейската интеграция. Знамето, като друг символ, има важна роля в честванията.

Въпреки че 9 май е по-популярен, тъй като се чества в ЕС, 5 май също все още се празнува от някои европейци, поради факта, че Съвета на Европа има важна роля при защитата на човешките права, парламентарната демокрация, и законността. За разлика от това, Декларацията на Шуман просто предлага обединяването на френските и западногерманските въглища и стомана.

Като цяло този ден символизира една обединена Европа, която да не допуска повече войни, които както историята показва, имат пагубен ефект върху Стария континент. Но дали ще честваме Деня на победата, или Дена на Европа – няма значение. Важното в този случай е да не бъде допусната война, подобна на Втората световна .  

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове