Денят на Земята

Денят на Земята - картинка 1

България е сред първите страни, които са се присъединили към международното отбелязване на Денят на Земята

Денят на Земята - 22 април, е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора.
Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда.

Да си напомним, че майката Земя има нужда от нас – да я пазим, обичаме и най-важното – да не я променяме, защото и ние имаме нужда от нея. За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 година в САЩ и Канада. 20 години празникът е изцяло американски. След това, през 1990 година, започва да се чества като международен, а от 1993 година се отбелязва и в България.

В Деня на Земята се обединяват хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, студенти и др., като се реализират различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на планетата. 

Началото е сложено от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В организациите на Първия Ден на Земята се включват над 20 милиона американци от всички краища на Щатите. В резултат на това, се оформя мощно движение в защита на околната среда и се приемат закони за чист въздух и чиста вода на територията на САЩ. 20 години след това международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.


България е сред първите страни, които са се присъединили към международното отбелязване на Денят на Земята. В Международния организационен комитет за честването на празника държавата ни е представена от Благовест Сендов, който сформира Национален комитет. На призива за отбелязването на датата се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

И още:

На днешната дата през 1378 г. започва строителството на Бастилията.
През 1500 г. португалският мореплавател Педро Кабрал достига Бразилия и я обявява за португалска колония.
През 1529 г. Испания и Португалия подписват в Сарагоса договор за подялба на откритите и неоткрити още територии в източното полукълбо.
През 1838 г. английският кораб „Сириус" пресича за пръв път Атлантическия океан, използвайки единствено своята парна машина.
През 1876 г. в Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание, изработено от Райна Княгиня.
През 1880 г. Владивосток получава статут на град.
През 1913 г. в Атина е подписан предварителен сръбско-гръцки протокол за обща война против България, потвърден чрез официалните тайни договори на 1 май и на 19 май с.г.
През 1915 г. Яне Сандански е убит от засада край Мелник.
През 1969 г. мореплавателят Робин Нокс-Джонстън извършва за 312 дни първото околосветско пътешествие, без да спира на суша.
През 1969 г. в Хюстън (САЩ) е извършена първата трансплантация на човешко око.
През 1970 г. за първи път в САЩ е отбелязан Денят на Земята.
През 1972 г. англичаните Джон Файерфакс и Силвия Кук след 361 дни плаване с гребна лодка пресичат Тихия океан и достигат бреговете на Австралия.
През 1993 г. във Вашингтон е открит музей в памет на жертвите от Холокоста.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове