Денят, в който България стана независима

Денят, в който България стана независима - картинка 1

"...благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство"

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново. Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов.

С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.

Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар. Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта. Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях Високата порта иска България да плаща голям данък, тогава в качеството си на министър-председателят Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига се до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите.

Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Ето и други забележителни събития, случили се на този ден:

1499 г. — Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария.

1792 г. — Франция е обявена за република.

1862 г. — Ото фон Бисмарк става канцлер на Прусия.
1862 г. — Американският президент Ейбрахам Линкълн обявява всички роби в разбунтувалите се щати за свободни от 1 януари 1863 г.

1872 г. — Извършен е Арабаконашкият обир.
1934 г. — В резултат на взрив и последвал пожар в мина в Уелс загиват 260 миньори.
1944 г. — Военният министър Дамян Велчев издава заповед за назначаване на политически заместник командири в Българската армия.
1949 г. — Английското, канадското и американското правителство обявяват, че наскоро са регистрирали атомна експлозия в Съветския съюз, която Москва първоначално отрича, но по-късно става ясно, че опита e извършен на 29 август.
1959 г. — Открита е телефонна връзка между САЩ и Европа.

1960 г. — Мали получава независимост от Франция.
1973 г. — България скъсва дипломатически отношения с Чили, като протест срещу военния преврат на генерал Пиночет от 11 септември, който сваля от власт президента-социалист Салвадор Алиенде.
1974 г. — ООН признава Организацията за освобождение на Палестина и нейния лидер Ясер Арафат като официални пълномощници на палестинското население.
1975 г. — Сара Джейн Мур извършва неуспешен опит за убийство на президента на САЩ Джералд Форд в Сан Франциско.

1980 г. — Ирак напада Иран и започва Ирано-иракската война, продължила 8 години.

1981 г. — Открит е Паметникът на незнайния войн в София.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове