Денят, в който Добруджа се върна в България

Денят, в който Добруджа се върна в България - картинка 1

По силата на Крайовската спогодба България и Румъния обменят население и завинаги разделят Добруджа на две - Северна и Южна

По силата на Крайовската спогодба на 25.09.1940 г. град Добрич е освободен от румънска окупация и върнат в пределите на България. 

След подписване на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919 г. ) Южна Добруджа попада в границите на Румъния. Борбата срещу румънската окупация продължава до 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба и Южна Добруджа е върната на България. На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич.

Условията на спогодбата налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа (“Cadrilater” на румънски), както и да се осъществи обмен на населението от Северна Добруджа и Южна Добруджа.

На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България.

Като празник на града 25 септември се чества от 1990 г., когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяването на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града - Добрич.

И други значими събития, случили се на този ден в историята:

1396 г. - Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и продължава настъплението си в Европа.

1513 г. - Испанският конкистадор Васко Нунес де Балбоа става първият европеец, достигнал Тихия океан.

1768 г. - Руско-турска война (1768-1774): Султан Мустафа III обявява война на Русия.
1794 г. - Oснован e град Одеса.

1869 г. - В Браила (Румъния) е създадено Българското книжовно дружество (БКД), трансформирано по-късно в Българска академия на науките (БАН).
1918 г. - Подписан е Берлинският протокол между представители на Царство България, Германия, Австро-Унгария и Османската империя, с който Северна Добруджа е предададена на Царство България.
1923 г. - Започва боят при гара Бойчиновци - едно от най-големите сражения по време на Септемврийското въстание в България.
1974 г. - Група учени излизат със съобщението, че продължаващото използване на аерозоли може да доведе до образуване на дупка в озоновия слой на атмосферата на Земята, покачване на температурата на планетата и рязък скок в раковите заболявания.

1990 г. - България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка.
1998 г. - Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобрява шестото тригодишно споразумение с България, според което на страната се предвижда да бъдат отпуснати 840 млн. долара.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове