Денят, в който обявихме война на САЩ и Великобритания

Денят, в който обявихме война на САЩ и Великобритания - картинка 1

Уж символичен акт, но с тежки последици

На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания в качеството си на съюзник на Германия, която пък воюва - ефективно или все още символично, и с двете. България смята, че това ще бъде по-скоро символично действие и до реални военни действия няма да се стигне.
Въпреки че влиза в съюз с Германия на 1 март същата година, София не обявява война на враговете на Германия, а се задоволява единствено да пропуска през територията си германски войски и да изпрати свои в Македония и Егейска Тракия. Цар Борис III и правителството на Богдан Филов се опитват да извлекат максималното от един съюз, без който според тях не биха могли да реализират националните интереси и дори биха поставили страната пред угрозата да бъде окупирана.

България не прекъсва дипломатическите отношения с друг германски враг - СССР, дори и след като двата страни влизат във война на 22 юни 1941 г.

До края на съюза си с Германия България така и не изпраща войски на Източния фронт. Макар и САЩ да обявяват война на България през лятото на 1942 г., до 1944 г. войната между двете страни действително остава символична. Едва тогава след разгръщането на съюзническите операции в Средиземноморието и десанта в Италия

София, Пловдив и други градове са подложени на сериозни бомбардировки от американски и британски самолети и понасят големи щети.

Това са и единствените реални бойни действия на българска територия по време на Втората световна война, като се изключат подривните акции на подкрепяните от Москва партизани.

С какво друго ще запомним днешната дата?

1800 г. - Вашингтон става столица на САЩ.

1911 г. - Старата столица на Индия - Калкута, е заменана с Делхи.
1917 г. - Първата световна война: Във Франция става най-голямата железопътна катастрофа - с влак, превозващ войници, при която загиват 543 души.
1925 г. - В САЩ е открит първият в света крайпътен хотел - мотел.

1935 г. - В Нацистка Германия Хайнрих Нимлер дава началото на проекта за увеличаване раждаемостта сред чистите арийци Lebensborn (Извор на живот)

1955 г. - Във Великобритания е патентован кораб на въздушна възглавница.
1956 г. - ООН приема резолюция за незабавно изтегляне на армейските части на СССР от територията на Унгария.
1963 г. - Кения придобива независимост от Обединеното кралство, денят се чества като национален празник и Ден на републиката.
1979 г. - Родезия си сменя името на Зимбабве.
1982 г. - В Ню Йорк е извършена най-голямата за този град кражба на пари - 11 млн. долара, от сейфовете на инкасаторска компания.
1988 г. - Състои се премиерата на българския игрален драматичен филм - мюзикъл "АкаТаМус".

1991 г. - В 36 Народно събрание е внесен закон за конфискация на имуществото на Българската комунистическа партия и останалите тоталитарни организации.
1993 г. - На референдум в Русия е приета нова конституция на страната.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове