Der Spiegel: Борисов и Цацаров са помогнали на Ердоган срещу опозицията

Der Spiegel: Борисов и Цацаров са помогнали на Ердоган срещу опозицията - картинка 1

Списанието публикува грами на турското посолство в София след разговори с премиера и прокурора

Българският премиер Борисов и бившият главен покурор Сотир Цацаров са заговорничили с турското разузнаване за предаването на турски граждани на Анкара след пуча там през юли 2016 година. Това пише днес германското списание „Шпигел“, позовавайки се на депеши на турското посолство в София, до които журналистите са имали достъп.

След опита за пуч европейските съдилища отказваха да предават на турските власти търсени от тях турски граждани, тъй като заповедите за задържане бяха политичеки мотивирани. Това не важи за една членка на ЕС – България, пише списанието. Непосредствено след пуча Борисов и шефът на тайните служби в България са се срещнали с турския посланик в София. Тема на разогвора е бил турският бизнесмен Абдула Бюлюк, който бяга от Турция в България.

"Господин Борисов разбира колко е сложна ситуацията. Най-правилното сега е да се организира директна среща на най-високо ниво между съдебните органи на двете страни", пише в една от грамите на посланика, които той изпраща до външното министерство в Истанбул.

Борисов е уверил посланика, че ще има бързо решение на случая и е обещал, че лично Цацаров ще се погрижи.

"Главният прокурор излиза в отпуска през лятото, но ще се погрижи за случая лично преди това", пише в друга грама на посолството.

Буюк е екстрадиран малко след тези разговори и прекарва в турски затвор повече от три години. След него България предава на турските власти още седем турски граждани. Борисов и Цацаров отказали коментар пред списанието.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове