Детектори за кандидат шьофьорите

Детектори за кандидат шьофьорите - картинка 1

Изпитите ще се провеждат в специализирани кабинети

Преди писмения изпит кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани и с детектори за това дали нямат скрити електронни устройства за подсказване на отговорите. Това е предвидено в промените на Наредбата за условията и реда за провеждане на изпитите за правоспособност, които Министерството на транспорта обяви за обществено обсъждане.

Новите изисквания са част от мерките,

с които се ангажира ведомството на министър Ивайло Московски след корупционния скандал и ареста на бившия шеф на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (известна като ДАИ), допълва „Сега". По-късно обаче лъснаха нови фалшификации, които се правят при изпитите за шофьори, както и при проверките на кандидатите за професионална квалификация в транспорта.

Основната промяна в новата наредба предвижда теоретичните изпити да се провеждат само в кабинети на агенцията.

В момента те се правят предимно в кабинети на учебните центрове, получили разрешение за обучение на кандидатите. Малка част от проверката на знанията на бъдещите шофьори се прави в бази на ДАИ в София и в областните отдели "Автомобилна администрация", макар че агенцията има бази във всички области. Друга съществена новост е, че всеки кандидат ще влиза в кабинка като в изолатор, така че да няма физически или визуален контакт с останалите изпитвани. Въвежда се и пълна забрана изпитваните лица да ползват електронни устройства освен таблетите, на които те попълват електронните листовки. Преди да влязат в кабинките, курсистите ще трябва да оставят на специално отредени места GSM-и, таблети и други електронни джаджи. Отделно сигналите на мобилните оператори в определен радиус около изпитната зала ще бъдат заглушавани.

Основните фалшификации при изпитите са свързани с използването на технически устройства - слушалки и камери,

чрез които верните отговори се диктуват на кандидата от човек извън залата на изпита. Затова сега се предлага изпитваните да се "сканират" с детектор за скрити "електронни пищови". Друг успешен досега ход беше явяването на изпита на друг човек. Това става с фалшива лична карта с данните на кандидата в протокола, но със снимка на заместващия го човек. Сега вече ще се прави проверка с данни от предварителния протокол, по който се провежда изпитът. Често се разменят и таблетите или верните отговори се подсказват от съседа. Срещу тези измами се въвеждат затворените и изолирани кабинки.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове