Детски надбавки за всички. Така е справедливо!

Детски надбавки за всички. Така е справедливо! - картинка 1

Всички деца трябва да са равни пред държавата, иначе говорим за дискриминация

Бюджетът глупако! Той може да замести десетки нормативни актове, при разрешаване на проблеми, когато е приложен правилно и последователно. Това се отнася и за детските надбавки. Няма тема, която да е толкова много дискутирана и всеки път да предизвиква напрежение между българи и роми. Причината е ясна, циганките раждат повече деца, те получават помощи, защото не работят и нямат никакви доходи,

а някои от тях са превърнали раждането на деца в бизнес експлоатиращ социалната система

- колкото повече деца, толкова повече помощи.

Трябва да се признае, че с няколко нови поправки от Юли 2015 г. в Закона за семейните помощи, сегашният социален министър Ивайло Калфин

ограничи възможностите за злоупотреба с месечните социални надбавки.

По конкретно става въпрос за измененията в чл.7 с които се уточнява, че детето за което се полагат надбавки, трябва да редовно да посещава подготвителните групи в детските градини.

Помощта се прекратява когато детето, което получава помощта стане родител,

както и ако детето не посещава училище в три последователни месеца или общо 6 за цялата учебна година.

Тези важни поправки бяха нужни, но така и не решават проблема със справедливото разпределение на тези помощи. В закона остана правилото, че размерът на помощите и техния обхват се определят всяка година със Закона за държавния бюджет. През 2016 г. семействата с едно дете получават 37 лв., с две – 85 лв., а с три – 130 лв.  Обхватът на помощта обаче включва семейства, чийто доход на член от семейството, не надхвърля 420 лв. Тоест, за да получават месечни надбавки, при тричленно семейство, с двама работещи родители, общият брутен доход на семейството не трябва да надхвърля 1260 лв.

Парадоксалното е, че ако тричленно семейство има комбиниран доход от 1261 лв. или 1265 лв., то вече не попада в категорията на социално слабите и не следва да получава помощ от държавата.

При все това, увеличаването на доходния минимум от година на година, не е обвързано с никакъв критерий. Преди в началото на 2016 г. той да бъде увеличен от 350 лв. на 420 лв.,

доходният минимум не беше пипан цели 7 години!

Ако оставим настрана самия парадокс, се оказва, че

за държавата, децата в семейства с до 420 лв. на член от семейството имат значение, докато децата в семейства с доход над тази сума, нямат.

Кажете вие, това не е ли дискриминация.

Това може да се поправи, ако държавата въведе прогресивна скала за оценка, при подпомагане на семействата. Кратък поглед към Съединените щати ни дава пример как това може да се случи. Американското правителство не прави парични трансфери за детски надбавки.

Всичко става под формата на данъчен кредит, който се приспада от дължимите данъци за декларираните доходи на физическите лица.

Системата е направен така, че колкото повече деца имаш и колкото повече приходи декларираш, толкова по-голям процент отчисления ще получиш от федералния си данък. Разбира се, България не е толкова богата като САЩ, а и поне по нашите ширини не е прието да се дават повече детски надбавки на по-богатите семейства,

но скалата може да се обърне, така че семействата с по-ниски доходи да получават повече, но и семействата от средната класа също да получават заслужена подкрепа от държавата.

Никой не си прави илюзията, че българските детски надбавки облекчават значително отглеждането на дете.

В най-добрия случай ще са ви нужни поне 3 пъти размера на месечната добавка, за да можете да го отгледате добре,

освен ако разбира се го отглеждате в мизерия, без да сте се замислили преди да го създадете, аджеба, какво мога да му осигуря на моя наследник със собствените си доходи.

Въпросът тук е принципен.

Държавата не може да е майка за едни и мащеха за други деца. Семействата с по-високи доходи също плащат данъци, в повечето случаи повече отколкото бедните семейства, и също заслужават да получат подкрепа от държавата.

Когато говорим за демографска политика, трябва да отбележим ,че именно децата от средната класа имат най-голям шанс в своя живот да стъпят по-нагоре в социалната стълбица, от своите родители.

Това не означава, че трябва да оставим децата на бедните в мизерия,

защото имат по-малък статистически шанс да успеят. Проблемът с неравенството и блатото на бедността се решава с други инструменти, а не със смешните детски надбавки.

/35

Коментари 17

 • #17
  Диана Димитрова -

  ...неваксинираните също са недостойни да получават детските надбавки ,този избор на родителите им автоматично ги прави незаслужавщи ?! .да замълчим и за това..

 • #16
  Снежана -

  Моите внуци са без детски надбавки,защото майка им е в чужбина.Още една дискриминация.Не е ли достатъчно че са лишени от майчина ласка?Ами им спират и тези парички с които си купуваха закуската.Нашите управници може би си мислят че хората работещи в чужбина ринат парите с лопата.

 • #15
  Маринова -

  На мен не ми е ясно защо се взима брутния доход, а не реално взетия доход. Каква е тази простотия? Къде е логиката? Аз също съм на мнение, че всяко дете има право на детски надбавки независимо доходите на родителя.

 • #14
  Gost -

  Много добра статия! Но изниква въпроса защо хората със доходи Брутни над 700 лева са лишени от надбавки, някой търси ли сметка на циганина какво прави с парите дадени муму за отглеждане на децата му, силно казано деца, защото те не гледат на тях по начина по който ние гледаме децата си!????? За тяж децата им са банкомати спазаряват ги на по 10 години и ги женят на 13/14 и после ми одират кожата от данъци удеъжки , за да е добре манго, шото видиш ли цигане на 13 родило и било самотна майка айде няма нужда, нали ма закон за браковете за малолет или ги ина само на хартия!!!!!!! Мога много да пиша, защото всеки ден ги виждам как живеят по добре от мен и нишо не плащат един лев данъ и не вкарват в държавата, а аз ще трябва да им осигурявам кооелетата гадни!!!!!

 • #13
  PIPI -

  E,като разбрахте несправедливостта Българи,какво ще направите ?НИЩОООООО ЧАКАТЕ! АААА,някой да ви помогне!!!!! Циганите НЕчакат! Покажете недоволството си на улицата,като не работи съда.

 • #12
  Диана Николова -

  Нищо не разбирам! Подадох документите си за детски в края на февруари тази година ( 2016 ) и ми бе отказана молбата за двете ми деца в размер на 85 лв. на месец, защото надвишавам с 1, 26 лв. на член от семейството над 350 лв. Кога е е повишен минимума на 420 лв. и защо не ме уведомиха от Социалните?

 • #11
  Ни -

  Самотна майка получаваща нето трудово възнаграждение от 800лв без издръжка от баща НЕ получава детски, детето е 16 годишно -дискриминация ли не ,геноцид -да изградшиш национална принадлежност -невъзможно.

 • #10
  Снежана -

  350 лв. е още максималния доход на член от семейство за един месец - за да се получават детски надбавки. 420 лева става чак от 1 юли 2016г.

 • #9
  Една българска майка, чиито деца нямат право на детски добавки..... -

  Много точна статия!!!Браво! Държавата не насърчава съвестните да раждат деца! Насърчава паразитиращите, работещите в сивия сектор, мамещите, че не живеят на един адрес! Приемете семейното подоходно облагане, за да насърчите съвестните, работещите, осигуряващите се на реалните си заблати, реално внасящите в хазната! Но не със смешните 1,66лв на месец на дете, както е в момента! Това е подигравка!

 • #8
  Маги -

  Мен лично този въпрос и тази тема ме вълнуват вече повече от 10 години, откакто имам вече две деца и за съжаление не получавам и минималните 30 или 35 лева, които поне могат да помогнат за таксата за спорт на децата. Мисля че никой от политиците в България няма да се захване сериозно с тази тема и съответно с промените в Закона и все се чудя няма ли някаква външна сила, намеса на някой друг, който може да оправи този проблем, защото той наистина е чисто дискриминационен. За едни може, а за други не. Никъде в Европа го няма това. Нали сме част от Европа. Някъде другаде трябва да се търси подкрепа и решение на този проблем. Нашите политици гледат в друга посока, която е на не повече от метър от тях.

 • #7
  Силвия -

  А и има и още една истина. Заедно с хората, които са социално слаби, се нареждат на опашката и тези със собствен бизнес( хора, осигуряващи се на минимална РЗ, а получаващи доста повече) . Тези, които не вземат детски са хора, които надвишават съвсем малко минимума и тези, които ги осигуряват на реална РЗ. Справедливо ли е това? Нима трябва да се разделят децата? А защо при изчисленията не гледат кой си плаща редовно данъците, дали се изплаща жилище?

 • #6
  Диана Бурова -

  Много добре написана статия. Съгласна съм с казаното в нея. Същото се отнася и за помощите за първокласниците. Те също са обвързани с доходите. Доста е обидно за хората ,които плащат данъци а не получават никъква подкрепа от страна на държавата.

 • #5
  Снежана -

  Да всички сте прави .А защо не се гледа чистия доход, а брутния.Тези пари не са реални.Дефакто ако по фиш получаваш 844лв. чисто взимаш 600лв.за да може от твоите данаци да дадат децки на ромите които понякога са равни на твоя доход който е искаран с труд .

 • #4
  Ваня Иванова -

  Държавата е мащеха за нашите деца, а за циганчета не е.

 • #3
  Кичукова -

  Държавата винаги е била мащехата на моето вече пораснало момече...затова сега живеем в Англия,държава,която се грижи доста по-добре и за чуждите,и за своите..........

 • #2
  Ралица -

  Вместо да храни 10 циганчета,държавата може да осигурява детски надбавки за всички деца ,без значение от доходите ,като ограничи подпомагането до 3 деца в семейство.Никой не ги е карал да раждат по 7-8 деца като нямат средства да ги гледат.

 • #1
  СТАМЕН СТАМОВ -

  ДЪРЖАВАТА ДЕЛИ ДЕЦАТА,КОЕТО НЕ Е ПРАВИЛНО.

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове