Диабетът - бъдещият масов убиец

Диабетът - бъдещият масов убиец - картинка 1

Може би ракът и инфарктът вече не са най-страшните болести...

Днес е Световният ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването. Тя е избрана с основаването на Световната здравна организация (СЗО) през 1948 г. Мотото тази година е „Да победим диабета!”

Светът е изправен пред  глобален проблем, във връзка с диабета. Това сочи доклада на Световната здравна органазиция (СЗО), цитиран от BBC. Изследванията показват, че вече всеки 11-ти възрастен страда от диабет.

„Високите нива на кръвната захар е основен „убиец“ днес – 270 млн,души по света умират от страшната болест всяка година“, се казва още в доклада. И се посочва необходимостта от спешни мерки.

Докладът обединява в едно данните за диабет тип 1 и 2, но ръстът на случаите е основно при тип 2, който се свързва с лошия начин на живот и хранене.

Д-р Етиен Крюг, който отговаря за борбата срещу диабета в СЗО, обяснява пред Би Би Си, че макар диабетът да е "тиха болест, нарастването на случаите е безпрецедентно и ние трябва да положим усилия, за да го спрем. Можем и знаем как да го направим, но не трябва да позволяваме на тази болест да продължи да се разпространява, защото има огромни последствия върху здравето на хората, върху живота на техните семейства и върху обществото като цяло".

Знаете ли, че данните на СЗО показват още, че над 1,5 млн. души умират всяка година от „тихата болест“ (така я наричат медиците). Това я нарежда на 8-мо място сред водещите причини за смъртност.

Интересното в доклада знаете ли кое? Фактът, че през 80-те години на миналия век най-много случаи на диабет има в богатите страни. Сега обаче най-тежка е ситуацията в страните с малки и средни доходи.

 Естествено,тази тенденция не подминава и България.

За миналата година диагностицираните диабетици у нас са между 400-420 хил. души, което е между 7% и 8%, което е изключително високо.Не забравяйте, че това са данните от миналата година. Лекарите са на мнение, че тази цифра расте с всеки изминал ден.

 А, една от причините е следната: храната, която ядем и която е била лукс преди 20 години, а сега всеки може да си я позволи. Да, вече хората могат да си позволят и захар, и шоколад – основните виновници за появата на диабет.

Другата е, че водим застоял начин на живот. Липсата на движение причинява затлъстяването. Преди време излезе една статистика, че вече по-голямата част от световното население е с наднормено тегло... Това е много показателно наистина.

„Тихата болест“ ни застига и за в бъдеще трябва сериозно да се замислим върху факта как живеем живота си и може ли по някакъв начин да го подобрим.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове