Дилма Русев се изнесе от президентския кабинет

Дилма Русев се изнесе от президентския кабинет - картинка 1

Бразилската полицията използва сълзотворен газ след сблъсъци с поддръжници на президента

Бразилският президент Дилма Русеф е прибрала всичките си лични вещи от кабинета в президентския дворец "Планалто" и ги е изпратила в резиденцията "Алворада", съобщава в. "Естадо де Сао Пауло", предаде Асошиейтед прес.

Сенатът на страната обсъжда дали да наложи импийчмънт на президента.

По-рано Върховният съд отхвърли искането на правителството да спре процедурата по импийчмънт.
Русеф е изпратила в резиденцията книги и снимки на дъщеря си и на двамата си внуци. Според служители на президентството, скенерите за документи и машините за унищожаване на документи работят денонощно, съобщава вестникът.

Президентската канцелария не е потвърдила данните от вестника, отбелязва АП.

Процесът на импийчмънт срещу бразилската президентка има не толкова правни, колкото политически и икономически мотиви, заяви Мишаел Моалем, експерт по юриспруденция, цитиран от ТАСС. "Правителството е загубило не само обществената подкрепа, но и способността си да води диалог с депутатите", подчертава той. Освен това икономическата ситуация в страната и скандалът около държавната петролна компания "Петролео бразилейро" ("Петробраз") без съмнение са помогнали на успеха на инициативата за импийчмънт, добавя експертът, който смята, че отстраняването й от поста държавен глава е несъразмерно наказание за провинението на Русеф

Бразилската полицията използва сълзотворен газ след сблъсъци с поддръжници на президента

Дилма Русеф, събрали се на шествие пред Сената в столицата, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Поддръжниците на президента са хвърляли димки и бутилки по полицаите. Няколко от тях са пострадали и са били отведени в болница.
Протести на поддръжници на Русеф, искащи да се отмени процедурата по импийчмънта й,

се състояха и в Сао Пауло и Рио де Жанейро. Противниците на Русеф също организираха свои шествия. Имаше няколко сблъсъци между двата лагера, но няма сериозно пострадали.
Дебатите за и против импийчмънта на Дилма Русеф в бразилския Сенат продължават вече над 13 часа.

Русеф споделя: "Може да съм допускала грешки, но не съм извършила престъпление", заяви тя, малко след като написа в профила си във "Фейсбук" с главни букви "ТОВА Е ПРЕВРАТ!". В обкръжението на своите министри и десетки висши служители, които напускат с нея, 68-годишната Русеф добави: "Никога не съм си представяла, че отново ще се наложи да се боря с преврат в страната ни". На младини като активист на Работническата партия тя на няколко е арестувана и изтезавана по време на военната хунта.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове