Димитър Ганев: ГЕРБ може да опита и четвърти кабинет без Борисов

Димитър Ганев: ГЕРБ може да опита и четвърти кабинет без Борисов - картинка 1

"Ако се отиде на предсрочни избори, може да има служебен кабинет, който да не е така балансиран и мек, може да се търси реваншизъм", смята политологът

Оставка на правителството не означава непременно предсрочни парламентарни избори. Може да се състави втори кабинет в рамките на това Народно събрание. Служебен кабинет крие рискове за ГЕРБ. Това коментира пред бТВ политологът Димитър Ганев.

Той припомни, че ако кабинетът хвърли оставка, президентът ще връчи мандата на първата политическа сила - ГЕРБ.

Според Ганев сега управляващата партия може да се окаже в ситуация да опита да тушира напрежението с нов кабинет в рамките на сегашния си мандат. Като е възможен сценарий за правителство на ГЕРБ без Борисов като премиер.

“Ако се отиде на предсрочни избори, може да има служебен кабинет, който да не е толкова балансиран и мек като първия кабинет на президента, който беше начело с Огнян Герджиков. Може да се търси реваншизъм.

Все пак Радев и Борисов са отявлени политически опоненти. Това крие определени рискове за ГЕРБ. В този смисъл вариантът оставка и нов кабинет, би могъл да тушира напрежението, като ГЕРБ е основна опора на този кабинет в НС”, обясни Ганев.

Политологът уточни, че може да става дума за експертен кабинет, да се търсят всякакви варианти. БСП и ДПС няма да участват в него. "БСП не иска да легитимира такъв кабинет, а Борисов би трябвало да търси дистанция от ДПС, защото е пакетиран с движението", добави Димитър Ганев.

Протестът в момента е разнороден, но има група - тази на либералните градски кръгове, която говори за свобода и ценности и дава жизненост на демонстрациите.

Борисов от доста време има проблем с тази общност. Нейните политически представители са отявлени политически опоненти на премиера. До протести обаче не се стигна до този момент. Неслучайно Христо Иванов излежда най-изявен в протестите - той е техен легитимен политически представител”, уточни експертът.

Ганев смята, че поредици от събития през последните две-три седмици са довели до наслояване на напрежение, което е ескалирало в протестите - строежът на “Алепу”, филмът “Осемте джуджета”, акцията на Христо Иванов с акостирането на плажа в парк “Росенец” и влизането на прокуратурата в президентството.

Бойко Борисов не може да поиска оставката на главния прокурор, нито някой може да поиска оставката на премиера. Те сами трябва да вземат това решение, то е само в рамките на волята на тези двама души, обясни още експертът.

"Трудно е да се прецени дали Борисов ще отиде на опцията да подаде оставка и каква точно оставка - предсрочни избори или нов кабинет, но със сигурност това зависи от жизнеността на протестите през следващите няколко седмици", добави той.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове