Пет "деца" на Ахмед Доган, сред които Гюнер Тахир, Осман Октай, Касим Дал и Лютви Местан не успяха да го изядат. Шестото също няма да успее. Това заяви бизнесменът и приятел на почетния председател на ДПС Димитър Тадъръков в интерю за NOVA.

"Няма какво да го плашите. Той е бил арестуван, бил е в затвора, в килия на смъртник", припомни Тадъръков моменти от биографията на приятеля си.

Бившият шеф на фонд "Земеделие" бе помолен да коментира спекулациите около възможен конфликт между Доган и депутата Делян Пеевски.

До такива предположения се стигна след като от ГЕРБ подадоха сигнал до прокуратурата за строежа на язовир "Цанков камък" в Родопите. Преди години името на Доган бе свързано с язовира заради предполагаемата му роля на консултат с хонорар 2 милиона лева.

Като атака срещу основателя на ДПС бе възприето и разследването на ДАНС срещу Георги Гатев - юрист, номиниран от ДПС за зам.-председател на Националното бюро за контрол върху СРС-тата. Гатев бе защитен от шефа на бюрото Бойко Рашков, според който атаката срещу заместника му е част от план на прокуратурата и агенцията, които искат да върнат безконтролното подслушване у нас.

Казусите доведоха до едно от редките публични изказвания на Доган, който поиска медиите да не се занимават с него и отрече всякаква вероятност да бъде арестуван, какъвто слух също се появи.

Тадъръков заяви, че самият той няма как да знае дали има скандал между Пеевски и Доган, но до момента нито едно от "децата" на почетния председател на ДПС не е могло да го изяде.

"Той не почива в сарай, а в хотел с две звезди между Бургас и Созопол. По принцип е скромен човек", пожела да уточни Тадъръков, който по собствените му думи се среща почти всяка седмица с Ахмед Доган.

"Този човек не може да бъде сломен. Това е българин, който обича България. 25 години той не си е позволил да отиде в Турция и да се среща с турски президент, премиер и после да осъществява политика на Турция в България", заяви Тадъръков и допълни, че Ахмед Доган ще се върне в политиката, само ако нарасне вече същестуващата, по думите на бизнесмена, заплаха от диктатура у нас.  

Тадъръков също уточни, че

Доган е имал свои лични пари в КТБ

и заради това не е имал интерес от срив на банката. "Той нямаше никакви отношения с Цветан Василев. Те не са имали повече от 2 срещи. Ако имаше интереси, той нямаше да допусне да изгуби свои пари", допълни определящият се като "земеделец" Димитър Тадъръков.  

Той защити и Георги Гатев, който "на перфектен юридически език" е обжалвал мярката на ДАНС да му отнеме достъпа до класифицирана информация.

От ДАНС водят разследване срещу Гатев за злоупотреба със служебно положение.