Христос изгони търговците от храма, но там се настаниха шоумените

Христос изгони търговците от храма, но там се настаниха шоумените - картинка 1

Таз' година заря, догодина Христос суперзвезда!

Възкресение – един от най-светлите християнски празници! И, да тази година беше необичайно „светъл“. Ама буквално! Направо си избухнахме, като на Китайска Нова година, насред площада пред катедралния храм "Св. Александър Невски". Присъстващите се шащисаха от новото модерно, дори Патриарха леко се смути...

Трябваше ли да има заря на Великден?

Това е въпросът, който развълнува цялото ни общество навръх празника. Днес в студиото на „Здравей България“ председателят на храм-паметника „Св.Александър Невски“ архимандрит Дионисий заяви, че

отричането на зарята в небето над храм-паметника навръх Великден е „скверно и кощунство".

Негативни реакции се появиха и заради участието на гвардейския духов оркестър в ритуала по пренасяне на Благодатния огън до храма навръх Великден. Доста бяха на мнение, че военният марш и зарята над катедралния храм "Св. Александър Невски" са прекъснали и смутили за малко пасхалната литургия.

Гвардейско честване се прави за първи път у нас.

"Тъй като се говори, че много хора са шокирани, аз бях на площада и знам каква беше реакцията, когато Възкресението, което може да бъде символно обозначено най-добре чрез светлина, даде много положителен ефект", коментира архимандритът.

Той беше категоричен, че канцеларията на Светия Синод е била наясно, че ще има фойерверки, защото те били изстреляни именно от двора на сградата на институцията. „Всичко беше стиковано между институциите", заяви архимандритът.

Освен това, Дионисий е имал разрешение от министъра на отбраната Николай Ненчев. И ние питаме, та какво от това? Възкресение е християнски празник, а не светски, поне според нас… Заря досега се изпълняваше само за националните празници – 3-ти март, 1-ви май, 6-ти септември или Нова година, например. От къде Ви хрумна заря и гвардейци на Великден, не знаем?

Според инициатора на тазгодишния великденски спектакъл щом можело заря за рожден ден на мутра, защо да не можело и за Възкресението на Христос? Явно черните лъскави лимузини със затъмнени стъкла не им стигат да си покажат гъзарията, но, видите ли, зарята на Великден ни я показа…

Като че ли ни се струва, че ако не бе част от Църквата, архимандрит Дионисий щеше да е част от управляващата политическа върхушка, това е сигурно - пасва им на психологическия типаж! Така, като го гледаме с какви амбиции мачка всички християнски канони, се чудим как може да бъде председател на най-големия православен храм в България? Толкова ли няма по-"християнски" свещеници, които да ръководят Божия дом?

Интересно ни е догодина какво ни очаква на Възкресение? Може би авиошоу над купола на светия храм, или десантна бригада на НАТО да спусне кукла Христос в цял ръст с парашут? Какво ли още ще измисли Дионисий пред храм-паметника - както се казва "най-доброто" тепърва предстои! Или кой знае?

Би трябвало Църквата да е едно от малкото институции в държавата, които се радват на автентично доверие сред миряните… И до днес си мислехме, че големите християнски празници като Великден ще останат традиционно непокътнати. Е, да, ама не! Христос изгони търговците от храма, но там се настаниха шоумените. Вместо смирение и покаяние, видяхме заря и парад на суетата! 

“Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат”(Лука 18:14)

Амин, дано Господ Ви прости! 

***
ПП
И понеже в редакцията на No Comment има и искрено вярващи християни, даже не задаваме въпроса с чии пари лети самолет до Ерусалим, за да донесе от оня огън, дето специално заради дебелите глави на църковните босове Господ пали по два пъти в годината - веднъж на католическия, после и на православния Великден. (!?)
От уважение към истинските християни няма да богохулстваме, но все пак данъкоплатци в България са всички - и православни, и католици, и мюсюлмани, и атеисти.

Иначе, можеше вече да сме задали въпроса, а кой донесе Свещения огън на католиците?! И не може ли същия почти безплатен куриер да носи и огъня на православните, а?
Щото, Отряд 28 все пак е на бюджетна издръжка...

/34

Коментари 1

  • #1
    Пенчо -

    На католическия великден няма свещен огън

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове