Днес Димитър "носи" зимата

Днес Димитър "носи" зимата - картинка 1

Раклата с мощите на светеца в базиликата "Свети Димитър" в Солун.

Снимка: Wikipedia

Според народните поверия на Димитровден започва студеното време

Димитровден е народен и православен празник, отбелязван на 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски.
Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи:

„Георги носи лято, Димитър — зима“.

Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по—голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки —

„Дойде ли Димитър, идва и снегът“.

Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

Българско народно предание представя Св. Димитър като брат близнак на Св. Георги.

Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи той е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата.

Там си разделили годината по братски — за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър зимата.

На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден, т. нар. Миши дни.
Датата 26 октомври е приета и за ден на Сливен, Видин и Айтос.

Димитровден е приет също като ден на строителя.

Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачи те,техниците, инженери те и металурзите.

Свети Димитър е роден в Солун през 3 век.

Неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. Когато родителите на Димитър умират, император Максимиан го назначава на висок военен пост със заповедта да преследва християните. Покръстеният като дете Димитър обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра.
Според източниците, при връщането си от поход от източната част на Империята, Максимиан спрял в Солун и поискал от Димитър да се откаже от вярата си, но никакви увещания не помогнали. Димитър бил хвърлен в тъмница, а прочутият борец Лий предизвикал на борба осъдените християни и ги убивал, като ги хвърлял в пропаст върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитър, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да премери сили с Лий и успял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова

по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитър — прободен с копие в 306 година.


За дата на смъртта на великомъченика се сочи 26 октомври. Според легендата, преди смъртта си Димитър предал имането си на роба си Луп, който след смъртта на господаря си прибрал и пръстена и дрехите му, напоени с кръв, които церяли вярващите солунчани.

 

И още важни събития от днешния ден:

На днешната дата през 740 г. земетресение удря Константинопол и причинява много разрушения и жертви.
През 1185 г. избухва въстанието на Асен и Петър. 

През 1582 г. казашкият атаман Ермак Тимофеевич завзема Сибир, столицата на Сибирското ханство.

През 1795 г. Френската революция: Прекратена е дейността на Конвента.
През 1905 г. Норвегия става независима от Швеция.
През 1954 г. Триест се присъединява към Италия.
През 1954 г. Държавната музикална академия в София е превърната в самостоятелно висше учебно заведение и е преименувана в Българска държавна консерватория.
През 1955 г. Австрия обявява постоянен неутралитет след напускането ѝ от въоръжените сили на съюзниците, победили във Втората световна война.
През 1957 г. в София е открит Полски културен и информационен център.
През 1989 г. Народна милиция разгонва със сила активистите на Независимо сдружение „Екогласност", които в градинката пред ресторант "Кристал" в центъра на София събират подписи срещу проекта на водностопанския комплекс Рила-Места. 

През 1999 г. тържествено е открито строителството на най-големия съвместен българо-турски строителен проект - Хидроенергийна компания Горна Арда.
През 1999 г. официално е открит Музеят на Балканските войни в село Топчиево, Гърция.
През 2001 г. САЩ узаконяват Патриотичния акт.
През 2003 г. терористичен акт на Дубровка: Руски спецназ провеждат атака на окупирания от чеченски терористи театър в Москва, в която загиват 50 терористи и 150 невинни заложници.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове