Днес евреите по света посрещат Новата 5781 година

Днес евреите по света посрещат Новата 5781 година - картинка 1
Днес евреите по света посрещат Новата 5781 година - картинка 2

Честит празник на всички български евреи и приятелите им!

Днес според еврейския календар настъпва Новата 5781 година. Според еврейската традиция новият ден настъпва в момента, в който на небето изгреят три звезди. В този миг свършва предходният ден и започва новият.
В деня на празника се отслужва служба, с която се отбелязва края на деня и началото на новия, но с него сега настъпва и началото на новата година. Службата е малко по-дълга от обичайната вечерна служба.
 
Службата включва молитви на благодарност за това, което хората са получили през изминалата година и молитви за това да бъдат вписани в Книгата на живота.
 
В тези дни, които са дни на равносметка и прошка, се моли Бог да ги запише в Книгата, която се обещава живота и мястото след смъртта. Новата еврейска година се празнува такава, каквато е била поне 4000 години, след като Мойсей е дал Божия закон на евреите.
 
Едва тогава те от племе, каквито са били, се превръщат в народ. Празникът се нарича Рош а Шана - "рош", което означава глава, а "шана" е година. Пада се на различни дати, тъй като евреите броят дните по Лунния календар. Празнува се по това време на годината, защото тогава в Древен Израел реколтата е била събрана и имало малка почивка, а следващата реколта е през февруари. В тази почивка са съсредоточени повечето израелски празници.
 
От тази дата се отброяват 10 дни Йом Кипур - Денят на Всеопрощението.
 
По традиция човек трябва да се опита да бъде честен и да поиска прошка от хората, от които прецени, че е засегнал. Те имат право два пъти да му откажат прошка, ако трети път го направят, грехът минавал върху самите тях.
По традиция, за Нова година евреите черпят със сладки ябълки и мед - това изразява пожеланията им за сладка нова година. 
Символично значение на трапезата имат също морковите, цвеклото, фурмите, тиквата, нарът, рибата и овнешкото месо.
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове