Днес казах на детето си: "Внимавай за терористи"

Днес казах на детето си: "Внимавай за терористи" - картинка 1

Как да разпознаем потенциален терорист - камикадзе?

1/ Нещо страшно се случва. Светът вече не е същият, никъде няма спокойствие. Колкото и антитерористични учения да се проведат, на всички ни е ясно, че ако стане атентат, държавата ни е неподготвена да ни защити. Мерките дори в онези развитите страни от Европа са постфактум. Примери за това са събитията в Париж и Брюксел. Едва ли някой живее с илюзията, че това се случва само там, а ние тук сме защитени?

Днес казах на детето си „Внимавай за терористи“.

Казах го със страх на родител, защото на него му се налага да ползва градския транспорт, за да отиде на училище. Напънах се и изрових от главата си всичко, на което са ме учили в казармата (там бях подготвян за подривчик при военна ситуация, сиреч по ново му терорист), за да мога да му дам съвети как да реагира и какво да прави, ако, да не дава Господ, докато пътува към училище види нещо съмнително. Повод за тази домашна лекция, разбирате сами, е именно случващото се в София днес – сигналите подавани от друга държава към България за вероятен риск от нападение в градският транспорт.

Това което го посъветвах моя син:

1. Да си отваря очите на четири.

2. Да забрави за малко за слушалките и музиката в ушите и да се вслушва и оглежда.

3. Да седне или застане до прозореца към спирката, докато се вози, за да може да огледа по-добре всеки, който се качва още преди да се е качил.

4. Ако види съмнителни хора да се качват, веднага да слезе.

Сглобих и няколко съвета, с които му обясних от това което съм учил и чел по темата и каквото съм гледал по документалните филми,

за да мога да му насоча вниманието в какво да се съмнява.

Първо - Мъжете атентатори обръсват брадите си, за да не изглеждат съмнителни. Резултатът е по-бледа кожа в долната част на лицето.

Второ - неуместно облекло. Поясът на атентаторите представлява голям платнен джоб, увит около кръста. В него се слагат пръчки динамит, пирони, сачми и т.н. Всичко това е доста обемисто и може да се скрие само под голяма дреха, обикновено подплатено зимно яке.

Трето - Голяма чанта - обикновено в нея са детонаторите, без които не могат да се взривят.

Четвърто - ръцете на атентатора са вътре в чантата, в джоба  или има ръкавици (както беше на летището в Брюксел), защото държи постоянно пръст на бутона на взривателя. Така нищо не може да му попречи да завърши мисията си. Дори и да го убият, отпускането на пръста му ще задейства експлозията.

Пето - вдървена походка. Атентаторите крачат като роботи, защото носят бомба и защото в повечето случай са дрогирани или уплашени да не се взривят предварително.

Шесто - раздразнителност, потене, тикове, неспокойно поведение.

Седмо - дълбоко и тежко дишане. Потиснатата паника с всичките видими проявления.

Осмо – атентаторите самоубийци, които се готвят да задействат взрива, гледат втренчено и право напред. Избягват погледите на околните.

Девето - Тихо мърморене или просто движение на устните. Преди да се взривят винаги нашепват молитви.

Казах му, ако видиш дори три от тези признаци в някой, който се качва, слез веднага от превозното средство. Това са съветите които дадох на детето си, може някои от тях да ви се сторят наивни, но аз ги дадох с надеждата никога да не му потрябват.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове