Днес в Македония е национален празник - Ден на революционната борба

Днес в Македония е национален празник - Ден на революционната борба - картинка 1

На 23 октомври 1893 г. е създаден Българо-македонския комитет, преименуван по-късно във Вътрешна македоно-одринска революционна организация

След подписването на Берлинския договор населението в Македония и Одринско остава под османско владичество. Още тогава са направени първите опити за създаване на трайна революционна структура – комитетите „Единство“, но те били неуспешни. 

Основаването на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) през 1885 г. имало за първоначална цел освобождението на Македония от османска власт. 
 
В действителност обаче била постигната по-лесната цел – обединението на Източна Румелия и Княжество България. Впоследствие започнали да възникват и други революционни групи и кръжоци, които да подготвят революционното движение в Македония и Одринско.
Първият опит за създаване на такава организация бил направен в Пловдив през 1889 – 1890 г. от Пере Тошев и Андрей Ляпчев, бивши членове на БТЦРК. Междувременно сред учениците на Солунската българска мъжка гимназия действал Таен революционен кръжок, ръководен от Гоце Делчев. 
 
През 1891 г. Дамян Груев и Петър Попарсов, по онова време студенти в Софийския университет, се заемат да организират част от състудентите си. Те създават в София тайно младежко дружество, наречено „Дружба“.

На следващата година, след завършване на образованието си, те се прибират в Македония, където стават екзархийски учители. 
Дейност, подобна на тяхната, развива в Солун Иван Хаджиниколов, който е български учител там. През 1892 г. той се среща в София с Гоце Делчев, който вече е юнкер във военното училище, и двамата съгласуват намеренията си за организиране на въоръжена борба. След завръщането си в Солун Хаджиниколов започва да търси хора за осъществяване на своя проект.
Така на 23 октомври 1893 година в Солун шестима български интелектуалци създават революционен комитет. На тази първа среща, която изиграва ролята на учредителен конгрес, се събират
 
доктор Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров.
 
Срещата се провежда без да се водят протоколи и без да се избира първоначално ръководство. Решено е една от основните задачи, редом с борбата за освобождение, да бъде противодействието срещу ширещите се сръбска и гръцка пропаганди. Според Попарсов първоначално групата била наречена „Комитет за придобиване политическите права на Македония, дадени от Берлинския договор“.
На ново събрание на същата група, проведено пак в Солун в началото на 1894 година, присъстващите вече имали под ръка екземпляр от „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, в който били публикувани Уставът и Наредбата на Българския революционен централен комитет. 
Те я взимат като образец за първия схематичен устав на организацията, който не е запазен. Изработването му е възложено на Попарсов.

Консолидирането на организацията станало на Ресенския конгрес през лятото на 1894 г.

Одобрен е новият Устав.

Започва издаването на революционните вестници „На оръжие“ и „Бунтовник“ и се изготвя вътрешен правилник на местните революционни комитети. В началото организационната работа върви бавно. В конспирацията се посвещават само ограничен кръг от хора. Особено внимание се отделя на учениците от Солунската гимназия, повечето от които през следващите години стават пропагандатори на национално-революционната идея.

След първите плахи стъпки ВМОРО бързо започва да набира сили, като особено силен тласък на вътрешната организация дава извършената Четническа акция на Македонския комитет от 1895 година. Иван Хаджиниколов признава, че използват акцията за агитационно средство сред местното население:

„Виждате ли? Нашите братя от България са готови да ни дойдат на помощ, когато въстанем. Поради това по-скоро да се приготвим за въстание.“

Според Христо Татарчев Одринско отначало не влиза в програмата на организацията, но по-късно основателите стигат до заключението, че и тази област трябва да съставя част от революционна дейност. Решението за това се взема в края на 1895 г. и започва да се прилага в действие през 1896 г.

Тогава Даме Груев възлага на Христо Попкоцев, учител в Одринската българска мъжка гимназия, да започне там изграждането на комитетска мрежа. Попкоцев и Павел Генадиев, тогава учител в Лозенград, създават Одринския революционен комитет.

Ето с какво друго ще остане този ден в историята на човечеството:

1776 г. - 2 хиляди души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините.

1873 г. - Германската империя се присъединява към съюза между Руската империя и Австро-Унгария, с което се поставя началото на Съюза на тримата императори.

1911 г. - Първо използване на авиация за военни цели: италиански пилот излита от Либия за разузнаване на турските позиции през Италианско-турската война.
1915 г. - В хода на Нишката операция, Девета плевенска пехотна дивизия на Първа армия освобождава Ниш.

1939 г. - Съставено е 56 Правителство на България с министър-председател Георги Кьосеиванов, което подава оставка през февруари 1940 г.

1942 г. - Втората световна война: Начало на втората битката при Ел Аламейн. Британските войски начело с генерал Монтгомъри настъпват срещу германската армия на генерал Ервин Ромел в Египет.

1943 г. - Втората световна война: В концентрационния лагер Освиенцим избухва женско въстание, което е потушено и са разстреляни всички участнички.
1946 г. - Общото събрание на ООН е свикано за първи път в Ню Йорк.
1954 г. - Страните от НАТО възстановяват суверенитета на Федерална република Германия и я присъединяват към пакта.

1955 г. - Южен Виетнам е провъзгласен за самостоятелна република.
1956 г. - В Будапеща студентски митинг прераства в революционен бунт срещу съветската окупация, продължил до 4 ноември. Унгарско въстание (1956)

1982 г. - Край Петрич е открит Националният парк-музей Самуилова крепост.

1983 г. - Ливанска гражданска война: ислямски терористи взривяват казарма с американски миротворци в Бейрут, като загиват 241 военни; същата сутрин е ударена и френска казарма, като загиват 58 военни.

1998 г. - С указ на президента Унгария е преименувана от Унгарска народна република на Република Унгария, с което страната скъсва с комунистическия си период.

1998 г. - Министър-председателят на Израел Бенджамин Нетаняху и палестинският лидер Ясер Арафат сключват договор "земя срещу мир".

2001 г. - Обявена е първата версия на преносимото мултимедийно устройство iPod на Apple.
2002 г. - Започва кризата със заложниците в Театъра на Дубровка, Москва - по време на мюзикъла "Норд-ост" 41 чеченски бунтовници взимат около 800 заложници, освободени след 3 дни от силите за сигурност, при което загиват около 130 от тях.

2004 г. - Силно земетресение разтърсва Ниигата в северна Япония, загиват 35 души, 2 200 са ранени и 85 000 остават без дом.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове