Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира... - картинка 1
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира... - картинка 2
Георги Раковски
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира... - картинка 3
Гулиелмо Маркони
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира... - картинка 4
Калвин Кулидж
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира... - картинка 5
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира... - картинка 6
Короноване на кралица Елизабет II
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира... - картинка 7
Марс Експрес
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира... - картинка 8
Томас Харди
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира... - картинка 9
Николай Гяуров

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес вторият ден от месец юни. 154-тият ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Днес, 2 юни, отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България. Тази година отбелязваме 140 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

На 2 юни 1885 година костите на Георги Сава Раковски са пренесени от Букурещ в България - първо в софийската катедрала "Св. Неделя", а след това в Котел - в Мавзолея на Раковски и музей на възрожденците в града. Георги Стойков Раковски е националреволюционер, пръв идеолог на националното революционно движение, писател, публицист, етнограф. 

Маркиз Гулиелмо Маркони  е италиански физик и изобретател с голям принос в областта на радиотехниката, основател на Радио Ватикана. на 2-ри юни 1896 г. италианецът патентова радиото.

Гулиелмо Маркони

Калвин Кулидж  е двадесет и деветият вицепрезидент на САЩ (1921 – 1923) и тридесетият (1923 – 1929) президент на САЩ, като заема поста след смъртта на предшественика си Уорън Хардинг. На 2 юни 1924 г. президентът на САЩ Калвин Кулидж подписва закона, който предоставя право за гласуване на родените в САЩ индианци. Това става след като те най-сетне са признати за американски граждани.

Калвин Кулидж

Националният празник на страната е Деня на провъзгласяване на Републиката през 1946 г. На 2 юни 1946 г. от референдума в Италия, с който е премахната монархията,а жените получават избирателни права.

 

Кралица Елизабет е коронована на 2 юни 1953 г. Обичана от едни и неодобрена от други, британската кралица е най-дълго управлявалият монарх на Острова. Елизабет Втора прави над 260 визити в повече от 100 държави и към момента е баба на осем правнучета.

Короноване на кралица Елизабет II

На 2 юни 2003-та година от космодрума в Байконур е изстрелян "Марс Експрес", първият междупланетен космически апарат на Европейската космическа агенция.

"Марс Експрес"  е изследователска мисия на Европейската космическа агенция  до планета Марс и първата мисия до друга планета за агенцията. „Експрес“ се отнася до скоростта и ефикасността, с която е построен космическият апарат. Експрес също се отнася и до по-късото междупланетно пътуване на космическата сонда, което е в резултат на изстрелването на апарата в момент, когато орбитите на Марс и Земята са най-близо.

Марс Експрес

 Известният английски писател и натурист Томас Харди е роден на 2-ри юни 1840-та година в Югозападен Дорсет. Умира през 1928г.

Томас Харди

Николай Гяуров е роден на 13 септември 1929 г. в село Лъджeне, днес квартал на Велинград. Учи оперно пеене в Софийската музикална академия, а след това продължава обучението си в Москва. Кариерата му започва след спечелването на престижните конкурси за оперни певци във Варшава и Париж. Дебютира в Москва в ролята на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Дж. Росини.

Гяуров живее и работи със своята втора съпруга — италианската певица (сопрано) Мирела Френи, в Модена, Италия. Там той умира на 74 години на 2 юни 2004 г.

Николай Гяуров
/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове