Култ към Върховното същество - има и такава религия...

Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 1
Тъмните години след революцията
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 2
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 3
Романът на Джордж Оруел
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 4
Франсиско Франко
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 5
Франк Лойд Райт
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 6
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 7
Богомил Райнов
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 8
Бони Тейлър
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 9
Пророка Мохамед
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 10
Ейбрахам Маслоу
Култ към Върховното същество - има и такава религия... - картинка 11

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е осмият ден от месец юни. 159-тият ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Тъмните години след революцията

На тази дата през далечната 1794 г. чрез изключително пищни тържества в цяла Франция Робеспиер институционализира нова държавна религия на Френската революция – Култа към Върховното същество.

Романът на Джордж Оруел

На 8-ми юни 1949 г. е публикуван политическият роман 1984 на Джордж Оруел. С този антиутопичен по своята същност роман, британският писател се противопоставя на същността на тоталитаризма.

На тази дата през 1965 г. Народна република България и Полша подписват спогодба за премахване на визите и развитие на туризма.

Франсиско Франко

През не много далечната 1973 г. на този ден генерал Франко предава премиерския пост на Испания на Луис Бланко, след като е управлявал 34 години. Той остава  само начело на държавата като главнокомандващ на армията.

Франк Лойд Райт

На 8-ми юни 1867 г. се ражда и великият американски архитект Франк Лойд Райт. Автор на над 1100 проекта — къщи, офиси, църкви, училища, мостове, музеи и други — 532 от които са реализирани в рамките на 70-годишната му кариера и 409 съществуват и до днес. Райт често проектира много от интериорните елементи на своите сгради, като например обзавеждането с мебели и различни витражи. Творчеството му включва освен това проектиране на десени, изкуство от стъкло, лампи, сребърни предмети и графично изкуство.

Испанската футболна легенда Сантяго Бернабеу Йесте

А на съща дата през 1895 г. се ражда испанската футболна легенда Сантяго Бернабеу Йесте, Пристига в клуба още през 1909 г. като юноша. През 1912 г., когато тима се мести на Кампо О'Донъл той е доброволец и помага при боядисването на оградата на стадиона, както и полагането на игрището. Играе в старшия отбор от 1911 до 1927 г., вкарва над 1200 гола във всички турнири и дълги години е капитан на тима. После става генерален секретар на клуба, а от 15 септември 1943 г. чак до смъртта си през 1978 г. е пожизнен кралски президент на тима. На него има кръстен стадион.

Бони Тейлър

През 1951 г. се ражда и уелската певица Бони Тайлър. Благодарение на огромния си талант и артистичност печели множество награди и номинации.

Рап иконата Кание Уест

На 8-ми юни 1977 г. се ражда и американската рап звезда Кание Уест. В края на 90-те работи като продуцент. Става широко известен с първия си албум – The College Dropout, който излиза през 2004 и получава широко признание, както сред масите, така и сред по-верните фенове на хип-хоп музиката. Следват албумите Late Registration 2005, Graduation 2007 и 808s & Heartbreak 2009. Най-известните му сингли, с които пробива в световните класации са Jesus Walks, Diamonds From Sierra Leone, Can't Tell Me Nothing, Stronger, Heartless, Amazing и др.

Пророка Мохамед

На тази дата през 632 г. се смята, че е починал Мохамед, пророк на исляма.

Ейбрахам Маслоу

А, през 1970 г. пак на същата дата света изгубва един от най-великите психолози  Ейбрахам Маслоу, който се прочува с т.нар „пирамида на Маслоу“.

Богомил Райнов

България пък изгубва един от добрите си писатели – Богомил Райнов. Има научни публикации в областта на естетиката, изкуствознанието и културологията. Автор е на многобройни монографии за изобразителното изкуство, история на теософията, криминални и шпионски романи, чийто главен герой е Емил Боев, както и романизирани автобиографии. Романите му са много популярни, издават се по няколко пъти в големи тиражи.

В една от последните си книги – „Людмила“, дава интересни сведения за задкулисието в българския културен и политически живот през 80-те години на 20 век и опитът да се разчупи тесногръдието и отвори врата към света на свободната култура.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове