Да си припомним за преврата на 9 юни

Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 1
Ръководителите на Деветоюнския преврат в дома на Иван Русев (по-късна възстановка). От ляво надясно: Димо Казасов, Кимон Георгиев, Никола Рачев, Янаки Моллов, Иван Вълков, Александър Цанков, Христо Калфов, Иван Русев, Петър Тодоров, Цвятко Бобошевски.
Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 2
Лондонски симфоничен оркестър
Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 3
Картина „Виенският конгрес“ от художника Жан-Баптист Исабей, 1819 г.
Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 4
На 9 юни 1934 година Доналд Дък дебютира в анимационното филмче The Wise Little Hen.
Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 5
Паметникът на Джордано Бруно в Рим
Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 6
Джони Деп като КАПИТАН Джак Спароу
Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 7
Генка Шикерова
Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 8
Честит Рожден ден, Калинчо!
Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 9
Елизабет Гарет Андерсън
Да си припомним за преврата на 9 юни - картинка 10
Чарлз Дикенс

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е деветият ден от месец юни. 161-вият ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Ръководителите на Деветоюнския преврат в дома на Иван Русев (по-късна възстановка). От ляво надясно: Димо Казасов, Кимон Георгиев, Никола Рачев, Янаки Моллов, Иван Вълков, Александър Цанков, Христо Калфов, Иван Русев, Петър Тодоров, Цвятко Бобошевски.

Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски. В подготовката на преврата участва и Народния сговор, а впоследствие той получава подкрепата на повечето опозиционни сили, като се изключи втората по големина парламентарна партия – Българската комунистическа партия (БКП).

Лондонски симфоничен оркестър

Лондонският симфоничен оркестър е един от най-големите оркестри в Обединеното кралство. От 1982 се помещава в Барбиканския център в Лондон. Създаден е през 1904 като независима организация, първата в Обединеното кралство. Първият концерт изнасят на 9 юни същата година, под диригентството на Ханс Рихтер. Същият е диригент до 1911, когато е заменен от Едуард Елгър.

С концерта си в Париж през 1906, Лондонският симфоничен оркестър е първият британски оркестър, гостувал на страна извън острова. През 1912 оркестърът получава покана да свири в Ню Йорк, като се предвижда членовете му да пътуват със злополучния курс на парахода „Титаник“, но малко преди отпътуването отменят запазените билети.

Картина „Виенският конгрес“ от художника Жан-Баптист Исабей, 1819 г.

Виенският конгрес (1 октомври 1814/1819 - 9 юни 1815година) е международен конгрес, провел се във Виена, Австрийска империя и установил европейското статукво след Наполеоновите войни. Той има за цел преначертаването на политическата карта на Европа и прилагането на принципите на легитимизма (признаване на правото на законните (легитимни) династии). Решенията на този конгрес са взети от четирите велики сили - Прусия, Русия, Австрия и Обединеното кралство. На Франция е позволено да вземе участие във вземането на решения поради силната ѝ дипломация. На 9 юни 1815 година е подписан договорът, с който приключва Виенския конгрес, съгласно който Русия анексира Полша, а Швейцария и Холандия получават независимост.

На 9 юни 1934 година Доналд Дък дебютира в анимационното филмче The Wise Little Hen.

Доналд Фаунтлерой Макдък Дък накратко Доналд Дък е световноизвестен анимационен и комиксов герой. Създаден е през 1934 г. от американския аниматор Уолт Дисни — създателят на мегакорпорацията „Дисни“. Доналд е човекоподобно бяло пате с жълто оранжава човка. На 9 юни 1934 година дебютира в анимационното филмче The Wise Little Hen.

Паметникът на Джордано Бруно в Рим

Джордано Бруно, известен още като Бруно от Нолано или Бруно Ноланеца, е италиански философ, астроном, математик и драматург, който първи отстоява идеята за безкрайността на Вселената. Изгорен жив на клада от италианските власти през 1600 г., след като Римската инквизиция го обвинява в ерес. След неговата смърт идеите му стават популярни и през XIX и XX век на него се гледа като на мъченик за свободната мисъл и модерната наука, въпреки че основните обвинения са на догматическа, а не научна основа. На 9 юни 1889 година В Рим е открит паметник на Джордано Бруно на мястото, където е изгорен на клада като еретик.

Джони Деп като КАПИТАН Джак Спароу

Джон Кристофър Деп, по-известен като Джони Деп, е американски актьор, известен с изпълненията си на нестандартни, ексцентрични персонажи като Джак Спароу в четирилогията Карибски пирати, Раул Дюк в Страх и омраза в Лас Вегас и Сам в Бени и Джун. Роден е в градчето Оуенсбъроу, щат Кентъки, САЩ на 9 юни 1963 година. 

Филми с участието на Деп са отбелязали над $2.2 милиарда в боксофис приходите на Съединените Щати и над $5 милиарда по света. Номиниран за Оскар за най-добра мъжка роля трикратно, Награда на гилдията на актьорите четирикратно и Награда Златен глобус осемкратно, Деп печели награди за Най-добър актьор от Златните глобуси за ролята си в Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт и от Гилидията на актьорите за Карибски пирати: Проклятието на Черната перла.

Генка Шикерова

Генка Шикерова е българска журналистка, репортер. С професионален опит в Нова телевизия, Канал 3 и bTV. Генка Шикерова е родена на 9 юни 1978 година в град Панагюрище, България. Завършва „журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в Нова телевизия и Канал 3. През 2001 година става репортер на bTV в новинарската емисия bTV новините.

 

Честит Рожден ден, Калинчо!

Калин Врачански е български актьор, спечелил тазгодишният сезон на "Като две капки вода". Роден е в град Червен бряг на 9 юни 1981 година. Израснал е в Роман, община Мездра, област Враца, има брат и сестра. Тренирал е таекуондо.

В гимназията в Роман завършва специалност „Банково дело“. През 2003 г. завършва в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ специалност „Актьорско майсторство“. След завършване на висшето си образование служи в БА 6 месеца.

Елизабет Гарет Андерсън

На 9 юни 1836 година е родена първата жена доктор в Англия - Елизабет Гарет Андерсън.

Чарлз Дикенс

Чарлз Джон Хъфам Дикенс  е английски писател, обикновено определян като най-значимия прозаик на Викторианската епоха. Още докато е жив, той постига по-голяма популярност и слава от всеки друг английски писател, оставайки известен и до днес като автор на някои от емблематичните романи и герои на английската литература. Чарлз Дикенс е роден на 7 февруари 1812 г. в Лендпорт, квартал на английското пристанище Портсмут, разположен на остров Портсий.

На 8 юни 1870 г. Дикенс получава инсулт в дома си Гадсхил Плейс, след като цял ден е работил върху „Едуин Друуд“. Умира на следващия ден, 9 юни, без да дойде в съзнание.

Последните му думи са „на земята“, в отговор на молбата на дъщеря му Дорджина да си легне. В некролога, публикуван във вестник „Таймс“ през август 1870 г., се казва, че последните му думи са: „Бъдете естествени, деца мои, защото естественият писател е изпълнил всички изисквания на изкуството“.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове