Първите демократични избори след комунизма

Първите демократични избори след комунизма - картинка 1
Първите демократични избори след комунизма - картинка 2
Шуменски университет
Първите демократични избори след комунизма - картинка 3
Дума на българските емигранти
Първите демократични избори след комунизма - картинка 4
7 Велико народно събрание
Първите демократични избори след комунизма - картинка 5
Бежанци на гара Свиленград през 1923 година
Първите демократични избори след комунизма - картинка 6
Първите демократични избори след комунизма - картинка 7
Рей Чарлс
Първите демократични избори след комунизма - картинка 8
Луиш ди Камоинш
Първите демократични избори след комунизма - картинка 9
Денят на часовника в Япония

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е десетият ден от месец юни. 162-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ е университет в град Шумен, България. Създаден е на 10 юни 1964 година, университетът първоначално бил Висш педагогически институт – филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.Шуменският университет е наследник на Плисковско-Преславската книжовна школа и носи името на епископ Константин Преславски – един от най-образованите и най-талантливите преки ученици на Кирил и Методий.

Дума на българските емигранти

„Дума на българските емигранти“ е първият вестник на Христо Ботев (както и измежду първите български вестници изобщо), излязъл на 10 юни 1871 г. в Браила. В него са публикувани голяма част от лирическите произведения на Ботев, сатиричните му фейлетони и публицистика.

Мото на вестника е „Истината е свята, свободата е мила!“. В брой първи в статията си Ботев призовава да се води едновременно борба за национална и социална свобода и възлага надежда на българската емиграция, която трябва да се готви „за нови удари“.


На 10 юни 1990 г. провежда първият тур на първите свободни и демократични парламентарни избори в България, след тоталитарния период в страната, с които се избират депутати за 7 Велико народно събрание.

Тогава имаше рекордна избирателна активност, която не се повтори в нито едни избори досега.

Вторият кръг за 18 места беше проведен на 17 юни с.г. Те са и първите демократично проведени избори в страната след падането на социализма. Новата избирателна система е променена от 400 единични избирателни райони, използвани по време на комунистическия режим, в система, при която половината са избрани като член в един избирателни райони, а другата половина — чрез пропорционално представителство.

Резултатът е победа за Българската социалистическа партия, която печели 211 от 400 места. Избирателната активност е 90,3%. Седмото велико народно събрание е Велико народно събрание на Република България, което е свикано в резултат на първите след Деветосептемврийския преврат свободни и демократични избори в страната, проведени на 10 юни 1990. Основна цел на събранието е изработване и приемане на Конституция на Република България. Събранието работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска. Гласуват 6 976 620 от всички, имащи право на глас. БСП получава 47,1 % от гласовете, СДС - 36.2 %, ДПС - 5,75 % БЗНС - 4 %, Отечествен съюз - 0,5 %

Бежанци на гара Свиленград през 1923 година

Обществото на народите, съкратено ОН, е международна организация, съществувала между Първата и Втората световна война. Нейните цели са понижаване степента на въоръженост, разрешаването на международни спорове и подобряването на световното благосъстояние. Бежанският заем е външен заем, взет от правителството на Царство България, чиято основна цел е да подпомогне над 250 000 българи, преселили се на територията на страната след Първата световна война. На 10 юни 1926 година Обществото на народите взема решение за отпускане на Бежански заем на България.

 

Любен Дилов Иванов e български писател, един от най-изявените автори на научна фантастика. Роден е на 25 декември 1927 г. в Червен бряг. Завършва Софийския университет със специалност „Български език и литература“. Повече от 30 негови книги са преведени на над 10 езика. Учредява наградата за българска фантастика „Гравитон“ през 1990 г. В последните години от живота му тежко заболяване ограничава възможността му да твори. Умира на 10 юни 2008 година.

Рей Чарлс

Рей Чарлс е американски певец и пианист с най-големи заслуги за изграждането на звученето на со̀ула. Рей Чарлс е роден на 23 септември 1930 година в Олбани, Джорджия. Започва да ослепява на около 5-годишна възраст и е напълно сляп, когато е едва на 7 години. По собствените му думи той дори не получава диагноза за състоянието си. Рей Чарлс умира на 73 години на 10 юни 2004 г. в дома си в Бевърли Хилс, Калифорния, след заболяване на черния дроб, заобиколен от семейството и приятелите си. Погребан е в гробището в Ингълуд.

Луиш ди Камоинш

Денят на Португалия е на 10 юни  по повод деня в памет на националния поет Луиш ди Камоинш, 1850 година. 

Денят на часовника в Япония

Днес- 10 юни, Япония празнува деня на часовниците. Празникът има своите корени в далечното минало. Според легендата, на 10 юни 671 година, часовника се появява в двореца на императора на Япония. В този ден в Страната на изгряващото слънце честват часовниците с големи изложби,на които часовниците са представени в различни форми и за всеки вкус - електронни, механични и пясъчни. За тържеството ,родителите на японските деца връчват първите им часовници. 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове