Честит празник на икономистите в България

Честит празник на икономистите в България - картинка 1
Честит празник, скъпи български икономисти
Честит празник на икономистите в България - картинка 2
Симеон Сакскобургготски
Честит празник на икономистите в България - картинка 3
Големият бариерен риф
Честит празник на икономистите в България - картинка 4
Световно първенство по футбол 2010 година
Честит празник на икономистите в България - картинка 5
Маргарет Тачър
Честит празник на икономистите в България - картинка 6
Прекрасният град Буенос Айрес
Честит празник на икономистите в България - картинка 7
Флагът на Гърция
Честит празник на икономистите в България - картинка 8
Рихард Щраус
Честит празник на икономистите в България - картинка 9
Доктор Хаус - Хю Лори
Честит празник на икономистите в България - картинка 10
Чочо Попйорданов
Честит празник на икономистите в България - картинка 11

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е единадесетият ден от месец юни. 163-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Честит празник, скъпи български икономисти

Днес, 11 юни е празникът на икономистите в България. Отбелязва се от 2005 година с решение на Министерският съвет по повод 110 години от създаването на първото българско икономическо дружество в България, преименувано през 1990 година в Съюз на икономистите в България.

Симеон Сакскобургготски

Симеон Борисов Сакскобургготски (докато е цар, Негово Величество Симеон II, цар на българите, или накратко Симеон Втори) е цар на българите в периода 1943 – 1946 година и министър-председател на България в правителството му.

Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон. От 24 юли 2001 година до 17 август 2005 година Симеон Сакскобургготски е министър-председател на България начело на правителството. На 11 юни 2002 година е избран за Член на академията за науки на най-стария университет в света – Болонския университет.

Големият бариерен риф

Големият бариерен риф е верига от коралови рифове и острови, намиращи се в Коралово море на североизточния бряг на Австралия. Представлява най-голямата коралова система в света, съставена от близо 3 000 коралови рифа и 900 острова, и е на възраст 18 милиона години. Предполага се, че хората са познавали Големия бариерен риф още преди 40 хиляди години, когато в Австралия се появяват предците на коренното население на Австралия. Пръв от съвременните европейци с Големия бариерен риф се запознава случайно британският изследовател капитан Джеймс Кук, който в 11 часа вечерта на 11 юни 1770 г. засяда с „Индевър“ върху коралов риф, който разпаря дъното на кораба.

Световно първенство по футбол 2010 година

19-тото Световно първенство по футбол е международно състезание по футбол, което се провежда между 11 юни и 11 юли 2010 година в Южна Африка. Това е първото първенство, чийто домакин е африканска държава. Участват 32 отбора от шестте конфедерации. Мачовете се играят на десет стадиона в девет южноафрикански града. На това първенство дебютира отборът на Словакия. ЮАР е първата страна-домакин отпаднала в първата фаза на световно първенство. Първа световна титла печели Испания след победа на финала над Нидерландия с 1-0.

Маргарет Тачър

Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен  е британски политик и първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство — позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 година. Тя е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на премиерството си. Още преди да дойде на власт, тя е наричана Желязната лейди в съветската пропаганда — прозвище, останало до днес. Носител е на титлата „Орден на жартиера“. На 11 юни 1987 година тя е избрана за трети пореден път за министър-председател на Великобритания.

Прекрасният град Буенос Айрес

Буенос Айрес е столицата и най-големият град на Аржентина. Той е важен културен, административен, икономически и туристически център. Поправката към конституцията от 1994 г. дава на града статут на автономен град (наравно с провинциите в страната). Пълното име на града на испански: Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Nuestra Señora de Santa María de los Buenos Aires в буквален превод означава Град на Св. Троица и пристанище на Св. Богородица Дева Мария Буенос Айрес. На 11 юни 1580 година испанските конкистадори основават Буенос Айрес.

Флагът на Гърция

Гъ̀рция, официално Гръцка република, е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Гърция е парламентарна република. Приетата на 11 юни 1975 година конституция е гаранция за спазването на правата и свободите на гръцките граждани. Според нея глава на гръцката държава е непряко избран президент. Той се избира за срок от 4 години от Парламента.

Рихард Щраус

Рихард Георг Щраус е немски композитор и диригент. Роден е на 11 юни 1864 година. Умира през 1949 година. Учи теория на музиката и инструментознание при Франк Майер. Главен диригент е на Берлинската опера (1898—1918) и на Виенската опера (1919—1924). Сред най-значимите произведения на Щраус са неговите програмно-симфонични произведения.

Доктор Хаус - Хю Лори

Джеймс Хю Калъм Лори  е британски актьор, комик, писател и музикант. По-известен е с професионалния си псевдоним Хю Лори. Роден на 11 юни 1959 година,  отраснал в Оксфорд, Англия, където посещава Dragon School (известно подготвително училище), преди да отиде в Итън Колидж и след това в Селуин Колидж, Кембридж, където изучава Археология и Антропология. Най-популярен е с ролята си на доктор Грегъри Хаус в медицинската драма на Fox, "Д-р Хаус".

Чочо Попйорданов

Петър Иванов Попйорданов, известен като Чочо Попйорданов, е български театрален и киноактьор. Роден е в София на 11 юни 1964 година. Син е на Иван Попйорданов - дългогодишен директор на Киноцентър „Бояна“ и генерален директор на БНТ през 1998 г., и лекарката Катя. Известен е и с присъствието си на малкия екран, с участието си в телевизионното шоу „Клуб НЛО“ по „Канал 1“. През 2007 година започва участието си в сериала „Хъшове“ за „Канал 1“ на БНТ. Петър Попйорданов умира в „Пирогов“, около 6 часа сутринта на Великден, 5 май 2013 година, вследствие на черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол, причинена при падане от 2 метра височина в гробищния-парк „Бояна“.

Джеймс Уилърд Шулц е американски писател, автор на книги за американските индианци. Джеймс У. Шулц е роден през 1859 година в гр. Буунвил, щат Ню Йорк. През 1877 година, на осемнадесетгодишна възраст, Шулц заминава за тогавашната територия Монтана, за да прекара лятото в лов на бизони. Той се влюбва в тази земя и остава там завинаги. Джеймс Уилърд Шулц умира на 11 юни 1947 година в Уайоминг.

Двадесет и пет години след смъртта на писателя неговите почитатели създават Общество на Джеймс У. Шулц, което издава бюлетина „Пиегански разказвач“ („Piegan Storyteller“), чиято основна цел е популяризиране живота и творчеството на Апикуни.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове