Как осъдиха Раковски на смърт

Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 1
Георги Раковски осъден на смърт
Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 2
Нелсън Мандела
Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 3
Декларация за правата на човека и гражданина
Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 4
Швейцарско ножче на фирмата "Victorinox“.
Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 5
Атанас Далчев
Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 6
Джордж Хърбърт Уокър Буш
Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 7
Ане Франк
Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 8
12 юни - Световен ден против детския труд
Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 9
Ден на Русия
Как осъдиха Раковски на смърт - картинка 10

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е дванадесетият ден от месец юни. 164-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Георги Раковски осъден на смърт

Браилските бунтове са поредица неуспешни опити от 1841-1843 година на българи от Браила и някои други градове на Влашко, Молдова и Бесарабия за прехвърляне на въоръжени групи в Османската империя. Подготовката на Втория браилски бунт започва през август 1841 година, като негов инициатор е Георги Раковски. Освен българи, в организацията участват и много гърци. Целта на заговора е през февруари през Дунав да бъдат прехвърлени две чети — от Браила и от Галац. На 12 юни 1842 година Георги Раковски и още шестима думи са осъдени на смърт за участие в бунтовете. Подготовката за бунт е разкрита от властите и много заговорници са осъдени на каторга. Самият Раковски е осъден на смърт, но тъй като има гръцки паспорт е екстрадиран, след което успява да избяга и да се укрие.

Нелсън Мандела

Нѐлсън Холѝлала Мандѐла е южноафрикански политик от народността кхоса, президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година, първият избран с всеобщо гласуване. Преди това Мандела е сред изявените противници на апартейда и ръководител на Умконто ве сизве, въоръжената организация на Африканския национален конгрес. На 12 юни 1962 година е осъден на доживотен затвор за саботаж и други престъпления. Прекарва в затвора 27 години, по-голямата част от които на остров Робен. След освобождаването си през 1990 г. Нелсън Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 година. Като президент Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на борба с бедността и неравенството в страната.

Декларация за правата на човека и гражданина

Вирджиния, официално наричан още Британска Вирджиния, е щат в Съединените американски щати, разположен в района на Южния Атлантик на САЩ. На 12 юни 1776 година Вирджиния става първият щат на САЩ, който приема декларация за правата. В основата на тази Декларация лежи концепцията за равноправието и свободата, принадлежащи на всеки индивид по рождение. За естествено право на човека и гражданина се обявявали: свободата на личността, свободата на словото, свободата на убежденията, правото на съпротива срещу всяко потисничество.

Швейцарско ножче на фирмата "Victorinox“.

На 12 юни 1897 година швейцарецът Карл Елзенер патентова джобен нож с приспособления, станал известен като швейцарски армейски нож на фирмата „Victorinox“.  Швейцарското ножче, известно и като Швейцарски армейски нож е многофункционално джобно ножче, в което има няколко остриета и различни допълнителни инструменти, например отвертка, отварачка, тирбушон и други. В затворено положение инструментите се намират вътре в дръжката на ножа и се отварят около ос. Отворени се застопоряват от гръбна пружина.

Атанас Далчев

Атанас Христов Далчев е сред най-видните български поети и преводачи на XX век. Автор е на поезия с ярко философска проблематика. Превежда стихотворения и белетристика от френски, испански, италиански, немски и руски писатели. Носител е на Хердеровата награда на Виенския университет (1972 година). Атанас Далчев е роден на 12 юни 1904 година в Солун като второ дете в семейството на юриста кукушанец Христо Атанасов Далчев и прилепчанката Виктория Матеева Дишмова. Далчев умира в София на 17 януари 1978 г.

Джордж Хърбърт Уокър Буш

Джордж Хърбърт Уокър Буш  е 41-ят президент на САЩ (1989-1993). Преди това е бил конгресмен от Тексас (1967-1971), посланик в ООН 1971-1973), директор на ЦРУ (1976-77) и 43-и вицепрезидент на САЩ по време на мандата на Роналд Рейгън като президент на САЩ (1981-1989). Успешно се кандидатира два пъти за Сената, веднъж за президент на страната и веднъж за преизбиране. Многократно награждаван летец от флота, той е последният ветеран от Втората световна война, който служи като президент. Джордж Хърбърт Уокър Буш е роден на 12 юни 1924 година, в семейството на Прескът Буш и Дороти Уокър.

Ане Франк

Анелис или Анелизе Мари Франк, съкратено Ане Франк, е еврейско момиче, родено в Германия и прекарало по-голямата част от живота си в Нидерландия. По време на Втората световна война то се укрива от нацистите със своето семейство в Амстердам и води дневник, публикуван след края на войната. Тя умира в концентрационния лагер Берген-Белзен. Ане Франк е родена на 12 юни 1929 г. във Франкфурт на Майн, Германия. Родителите ѝ Едит и Ото Франк са евреи. През 1933 г. те са принудени да изоставят спокойния живот, който водят на „Гангхоферщрасе“, и да заминат за чужбина.

12 юни - Световен ден против детския труд

Днес отбелязване Световният ден против детски труд. За пръв път този ден се отбелязва през 2002 година и има за цел да определи минималната възраст, на която децата могат да започнат работа. Световният ден против детския труд цели да сложи край на експлоатацията на деца, възпрепятстваща тяхното образование и имаща тежки здравословни последици. Международната организация на труда (МОТ) има проекти в повече от 90 страни. Тя се стреми да разшири достъпа до безплатно и задължително образование като се бори основно с бедността, от която води началото си детският труд.

Ден на Русия

Денят на Русия е главният държавен празник в Руската федерация. Отбелязва се ежегодно на 12 юни. История на празника е: 

12 юни 1990 г. - Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия.

12 юни 1991 г. - провеждат се първите демократични избори за президент на Русия.

С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет.

През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален празник на Русия.

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове