Най-старият военен съюз в историята на света, който действа и до днес...

Най-старият военен съюз в историята на света, който действа и до днес... - картинка 1

Подбрахме най-важните събития, случили се днес

Днес е тринадесетият ден от месец юни. 165-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

313 г. – Миланският едикт

С него християнството се провъзгласява за равноправна на другите религии. Традиционно едиктът се приема за край на Диоклециановите гонения срещу християните. Медиоланският едикт от 313 г. е писмо с дословен препис на Сердикийския едикт на император Галерий от 311 г.

1373 г. – Сключен е англо-португалския съюз

Това е най-стария военен съюз в историята на света, който действа и до днес. Презвековете двете държави, не един път си помагат, благодарение на сключеният договор през 1373 г. Чрез него Португалия призовава и Англия се включва в Иберийската война през 1808 г., когато Наполеон се опитва да завземе Испания и Португалия. Съюзническите сили успяват да отблъснат Наполеон и печелят войната през 1814 г. Португалия също помага на правоприемника на Англия – Великобритания, най вече по време на първата световна война.

 

2000 г. – Италия помилва Мехмет Али Агджа

Престъплението, за което е помилван турският терорист е опитът му за убийството на папа Йоан Павел Втори на площад „Свети Петър“, през 1981 г. Али Агджа се причислява към турската националистическа организация „Сивите вълци“. Осъден е на доживотен затвор през юли 1981 г. По молба на папата е помилван от италианския президент Карло Чампи (Carlo Azeglio Ciampi) през юни 2000 г. След излежаване на 19 години лишаване от свобода в Италия и още 9 години в Турция за убийството на редактор на ляв вестник през 1979 г. в Турция, Али Агджа е окончателно освободен през 2010 г.

1983 г. – Pioneer 10 става първият човешки обект, който преминава границите на слънчевата система

Първият космически апарат, който прекосява астероидния пояс и посещава една от външните планети на Слънчевата система — Юпитер. На 2 март 1972 г. Пионер 10 е изстрелян от ВВС база Кейп Каневерал с ракета Атлас-Кентавър. Пионер 10 ще пътува през галактиката милиарди години. Той се движи спрямо Слънцето с постоянна скорост от 12 км/сек. Пионер 10 в момента пресича Кайперския пояс — диск от астероиди и късопериодични комети. Връзката с Пионер 10 е изгубена на 23 януари 2003 година поради енергийни ограничения, свързани с голямото разстояние на сондата от 12 млрд. километра

1935 г. – Родени са артистът с български корени Кристо и неговата съпруга Жан Клод

Прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

1944 г. – Роден е бившият генерален секретар на ОНН – Пан Ки-Мун

Южнокорейски политик (външен министър) и дипломат, генерален секретар на ООН от 2007 г. Преди да поеме важния пост, той е бил посланик на Южна Корея във Виена, след което от 2004 г. до 2006 г. заема поста министър на външните работи и търговията. Още на първия ден от влизането си в длъжност, като генерален секретар, Пан Ки-мун предизвиква международен скандал. В отговор на въпрос, свързан с екзекуцията на Саддам Хюсеин, пропуска да повтори обичайната формулировка, че ООН е против смъртното наказание, а казва, че всяка страна сама решава този проблем.

1959 г. – Роден е настоящият румънски президент Клаус Йоханис

 Клаус Йоханис е учител по физика и училищен инспектор преди да стане кмет на град Сибиу през 2000 г. След първия си мандат като кмет, той е преизбран още три пъти за същата длъжност - през 2004 г., 2008 г. и 2012 г., всеки път по предложение на Демократичен форум на германците в Румъния. Той става петият президент в историята на Румъния, след като печели на втори тур президентските избори в Румъния през 2014 г. побеждавайки тогавашният министър-председател на страната Виктор Понта.

1959 г. – Роден е Бойко Борисов

Настоящият министър-председател на България е  50-тият и 53-тият председател на Министерския съвет в две правителства – от 2009 до 2013 г. и в настоящето от 2014 г. Преди това Борисов е главен секретар на МВР (2001 – 2005) и кмет на София (2005 – 2009). Като главен секретар на МВР е удостоен със званието генерал-лейтенант.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове