Международен ден на детските селища SOS

Международен ден на детските селища SOS - картинка 1
Международен ден на детските селища SOS - картинка 2
Международен ден на детските селища SOS - картинка 3
Международен ден на детските селища SOS - картинка 4
Международен ден на детските селища SOS - картинка 5
Международен ден на детските селища SOS - картинка 6
Международен ден на детските селища SOS - картинка 7
Международен ден на детските селища SOS - картинка 8

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и вторият ден от месец юни. 174-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

На 23 юни се чества Международният ден на детските селища SOS. Годишнина е от рождението на Херман Гмайнер (1919-1986 година), австралийски социален педагог, създател на модела (1949 година) "SOS детски селища" за отглеждане на изоставени деца и сираци. Страница на SOS детски селища, България - sosbg.org.

Днес е международният олимпийски ден. Чества се с Решение на Международния олимпийски комитет от януари 1948 година. 

Пишещата машина е машина, при която чрез натискане на клавиши се отпечатва текст, най-често върху хартия. Пишещите машини са механични, електромеханични и електронни.

Използването на пишещата машина като уред става изключително масово през 20 век и затихва с разпространението на персоналните компютри. Така възниква и една от най-разпространените професии за жени — машинописка, а умението да се пише на машина става изискване за редица професии. От практическо значение за развитието на производството на пишещи машини, обаче, е патентованата пишеща машина на Кристофър Шолс (САЩ), на 23 юни 1867 година.

На 23 юни 1985 година бомба е поставена от терористи в самолет Боинг 747 на индийските авиолинии и избухва на 9 500 м над Атлантически океан, южно от Ирландия и убива 329 души. 

През 2004 година в Япония е разрешено клонирането на човешки ембриони за изследователски цели. Клонирането на човек се отрича от световната общност по етични причини и поради невъзможността тази дейност да бъде контролирана. 

Днес рожден ден празнува световно известната българска състезателка по спортна стрелба Мария Здравкова Гроздева-Григорова. Родена е на 23 юни 1972 година в град София. Със стрелба започва да се занимава на 11 годишна възраст. Неин треньор е Валентин Андреев. На 14 години покрива норматива за „Майстор на спорта“. Завършва Националната спортна академия, със специалност спортна стрелба. Омъжва се за Валери Григоров, който е и неин личен треньор. Имат три деца.

Зинедин Язид Зидан, по прякор Зизу, е бивш френски футболист, полузащитник и настоящ старши треньор на Реал Мадрид. Известен е със своята техника, отличен пас и удар. Определян е от мнозина за един от най-добрите плеймейкъри в историята на футбола. Зидан е изиграл пет сезона в Ювентус, където печели Шампионската лига, Серия А, Суперкупата на Италия, Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа. През 1998 г. става световен шампион с Франция и печели Златната топка през същата година. Две години по-късно печели и Европейското първенство.

Зинедин Зидан е син на алжирски преселници. Въпреки че е роден в Марсилия, той никога не е играл в местния отбор „Олимпик Марсилия“. През своята кариера той играе в Националния отбор на Франция и в четири клубни отбора. Честит Рожден ден, Зизу!

 Днес в България честваме Денят на служителя в държавната администрация. Обявен е с Решение 48 на Министерският съвет от 27 януари 2006 година. 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове