Ден на българската статистика

Ден на българската статистика - картинка 1
Ден на българската статистика - картинка 2
Ден на българската статистика - картинка 3
Ден на българската статистика - картинка 4
Крепостта Калиакра, където се събират за последен отпор 3000 български селяни след разсипването на Каварна от башибозука на 21-22 юли 1877 г.
Ден на българската статистика - картинка 5
Ден на българската статистика - картинка 6
Ден на българската статистика - картинка 7

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и петият ден от месец юни. 177-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Майкъл Джоузеф Джаксън, съкратено Краля на попа,е американски музикален изпълнител, текстописец, продуцент, танцьор, хореограф, актьор и бизнесмен. Той е един от най-известните певци в света, а албумът му Thriller (1982 г.) е продаден в над 110 милиона копия, което го прави най-продаваният музикален албум в историята. Държи рекорд в историята на музиката за най-много спечелени в една година (1984 г.) статуетки от наградите Грами – 8 на брой за албума си Thriller. Роден е на 29 август 1958 година в Индиана. Когато умира на 25 юни 2009 година, това се превръща в събитие, което разтърсва света. 

Windows 98  е графична операционна система, издадена на 25 юни, 1998 година от корпорацията "Майкрософт". Тази нова операционна система всъщност първоначално е подобрен Windows 95 и, както предхождащата я версия, е хибриден 16-битов/32-битов продукт. Windows 98 има подобрена поддръжка на AGP и функционалност за USB-драйвъри. Други функции са възможността за използване на няколко монитора и WebTV. Internet Explorer е още по-вграден в кода на Windows, а дори и в графичния потребителски интерфейс (тази промяна е наречена Active Desktop, буквално 'активно бюро').

Крепостта Калиакра, където се събират за последен отпор 3000 български селяни след разсипването на Каварна от башибозука на 21-22 юли 1877 г.

Каварненското въстание 1877 в периода 25 юни-24 юли 1877 година е на каварненци и околните села в самозащита от настъпващия към града башибозук, местни турци и черкезка конница. Османското правителство изпраща в Добруджа отряд от 3000 нередовни войници„за защита на мюсулманите“. Действат без или в координация с военния план на турското командване да превръщане на селищната територия в пуста земя. Населението с убийства и грабежи е разгонено или депортирано на юг, в което участва и редовна турска войска.

Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (съкратено ОЧИС) е междудържавна икономическа организация за сътрудничество в региона на Черно море. Бива определяна и като „икономическа организация от регионален тип“, „икономическо обединение на държави от Черноморския регион“, а може да се срещне и под наименованията „Пакт за черноморско икономическо сътрудничество“ (ПAЧИС), „Зона за черноморско икономическо сътрудничество“ (ЗЧИС).

На 25 юни 1992 година държавните глави и премиерите на 11 страни подписват в Истанбул обща декларация, чрез която се създава ОЧИС. Създадена по инициатива на Турция. Започва своето съществуване като уникален и обещаващ модел на многостранна политическа и икономическа инициатива.

***

На 25 юни 1982 година Гърция прекратява практиката за бръснене на главите на войниците. 

Димитър Тодоров Димов е български писател и драматург, ветеринарен лекар, професор по анатомия на гръбначните животни. Баща е на писателката Теодора Димова. Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 година в град Ловеч, а детството му минава в бащината къща в Дупница. От 1942 г. Димов сътрудничи с разкази, пътеписи, откъси от романи и драми във вестниците „Литературен глас“, „Литературен фронт“, „Мир“, „Народна култура'“, „Отечествен фронт“, на списанията „Септември“, „Театър“. Творбите му го представят предимно като майстор на психологическия и социалния роман. От 21 март 1964 г. до смъртта си е председател на Съюза на българските писатели. Димов е автор на над 20 научноизследователски труда, а след 1966 в архива му са открити нови планове и ръкописи за 2 книги върху теорията на отражението.

Шарл Ожие дьо Бац дьо Кастелмор, граф д'Артанян, е френски офицер, роден между 1611 и 1615 в замъка Кастелмор в Гаскония (Франция), (днес в департамента Жерс) и загинал при обсадата на Маастрихт на 25 юни 1673. Герой от романа „Тримата мускетари“ и неговите продължения „Двадесет години по-късно“ и „Виконт дьо Бражелон“ на френския писател Александър Дюма.

 

25 юни в България се чества Денят на българската статистика. На тази дата през 1880 г. е създадено Статистическо-организационно отделение към Министерството на финансите, с което се поставя началото на статистическата институция в България.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове