Международен ден в подкрепа на жертвите на изтезания

Международен ден в подкрепа на жертвите на изтезания - картинка 1
Международен ден в подкрепа на жертвите на изтезания - картинка 2
Международен ден в подкрепа на жертвите на изтезания - картинка 3
Международен ден в подкрепа на жертвите на изтезания - картинка 4
Международен ден в подкрепа на жертвите на изтезания - картинка 5
Международен ден в подкрепа на жертвите на изтезания - картинка 6
Международен ден в подкрепа на жертвите на изтезания - картинка 7
:D

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и шестият ден от месец юни. 178-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

„Треска за злато“ е американски пълнометражен игрален ням филм от 1925 година, режисиран, продуциран, написан и монтиран от Чарли Чаплин. Знаменитият кинематографист изпълнява главната роля, подкрепян от актьорите Мак Суейн и Джорджия Хейл. Също така участва в направата на саундтрака на лентата. Историята се развива по време на златната треска в Юкон в края на 19-ти век. Героят на Чаплин е един от хилядите златотърсачи, търсещи богатства. Скитника завързва приятелство с наскоро открил златна мина авантюрист, а в малко градче открива любовта в лицето на своенравна танцьорка. Премиерата на филмът е в Холивуд на 26 юни 1925 година.

Филмът затвърждава майсторството на Чаплин в смесването на комичното и трагичното. Знаменитият актьор казва, че това е „филмът, с който искам да бъда запомнен“.

Днес, 26 юни, отбелязваме 27 години от създаването и влизането в сила на Конвенцията против изтезанията в рамките на ООН. Документът е ратифициран от 174 държави. Всякакъв вид изтезания се класифицират като потъпкване и нарушаване на основното човешко право на живот.
„На днешния Международен ден в подкрепа на жертвите на изтезания, Ние изразяваме нашата солидарност и подкрепа за стотиците хиляди жертви на изтезания и на членовете на техните семейства, които са претърпели такива страдания. Също така отбелязваме задължението на членовете на ООН не само да предотвратяват изтезанията, но и да предоставят на жертвите ефективно и бързо обезщетение, медицински и други форми на рехабилитация”.

 

26 юни - международен ден за борба с нелегалния трафик на наркотици. Този ден се отбелязва от 1987 г. с решение на Общото събрание на Организацията на Обединените нации. Той служи за повод да се напомни за една от целите на страните, членуващи в ООН, а именно- да се създаде международно общество без наркотици. Службата по наркотици и престъпност към ООН /СНПООН/ всяка година избира тема за Международния ден и провежда целогодишна кампания за повишаване на ангажираността на хората по световния проблем с наркотиците.

На 26 юни 1977 година Елвис Пресли изнася в Индианополис последния си концерт преди смъртта си два месеца по-късно.

В Белгия през 1949 година, се провеждат първите парламентарни избори, в които за първи път жените упражняват правото си на вот.

Петя Колева Иванова, известна с артистичния си псевдоним Преслава, е българска поп-фолк певица. Родена е на 26 юни 1984 година в град Добрич, в семейството на Янка и Кольо Тончеви  – шивачка и международен шофьор. Преслава е едно от най-ярките и знакови имена на българската музика през последното десетилетие. Притежава плътен и лесно разпознаваем глас. Благодарение на богатите си гласови възможности е способна да пее много стилове музика – поп-фолк, фолклор, поп, рок, джаз. 

:D

Република Мадагаска̀р е островна държава в Индийския океан край югоизточния бряг на Африка. Тя включва остров Мадагаскар, четвъртият по големина остров в света, както и множество малки периферни острови. След праисторическото разделяне на свръхконтинента Гондвана, преди 88 милиона години Мадагаскар се откъсва от Индийския субконтинент, след което флората и фауната му се развиват в относителна изолация. В резултат на това има изключително биоразнообразие и над 90% от дивия живот на острова не се среща другаде по света. Разнообразните екосистеми и уникалната природа на острова за застрашени от бързо нарастващото население и други екологични заплахи. На 26 юни Мадагаскар празнува Ден на независимостта си от Франция 1960 година.

/40

Коментари 1

  • #1
    Светлан -

    Браво на вас . Полезна информация.

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове