Как Сталин депортира гърци, българи и арменци от Крим към източен Сибир

Как Сталин депортира гърци, българи и арменци от Крим към източен Сибир - картинка 1
Как Сталин депортира гърци, българи и арменци от Крим към източен Сибир - картинка 2
Как Сталин депортира гърци, българи и арменци от Крим към източен Сибир - картинка 3
Как Сталин депортира гърци, българи и арменци от Крим към източен Сибир - картинка 4
Как Сталин депортира гърци, българи и арменци от Крим към източен Сибир - картинка 5
Как Сталин депортира гърци, българи и арменци от Крим към източен Сибир - картинка 6
Как Сталин депортира гърци, българи и арменци от Крим към източен Сибир - картинка 7

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и седмият ден от месец юни. 179-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

През далечната 1898 г. завършва първото в света самотно околосветско плаване на Джошуа Слоукъм от Нова Шотландия, Канада.

Смелият Джошуа решава да предприеме околосветско пътешествие. Тръгва на 24 април 1895 г. от Бостън, Масачузетс. На 27 юни 1898 г. завършва своето околосветско пътуване след 74 000 км. През 1899 г. описва пътешествието си в Сам около света, считано днес за класика в този тип литература.

Депортацията от Крим през 1944

Сега се пренасяме по време на Втората световня война, когато на тази дата през 1944 г. по нареждане на Сталин започва масова депортация на българи, гърци и арменци от Крим към източните райони на СССР.

Оставаме в пределите на Русия, за да отбележим, че на 27 юни 1954 г. е пусната в експлатация  първата в света атомна електрическа централа край град Обнинск, недалеч от Москва.

И се пренасяме у нас, където на тази дата през 1985 година е основан  Българският футболен съюз в град София.

На днешния ден се отбелязват и два международни празника:

Световен ден на риболова – Отбелязва се от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през 1984 г.

А, сега да видим кой се е родил на този специален ден

През 1929 година се ражда  Доньо Донев, български карикатурист и режисьор-аниматор. Първият му анимационен филм като художник е „Грух и Грушка“ (1957), а с „Дует“ (1961) дебютира като сценарист и режисьор. Работил е като художник във в. „Вечерни новини“ (1954-1956), художник и режисьор в отдела за анимационни филми в СИФ (1956-1970) и в САФ „София“ (1970-1993), където е и ръководител на творчески колектив.

Работи върху анимационната поредица „Тримата глупаци“ от 1970 г. до 1990 г. Донев е главен редактор на вестника „Тримата глупаци“ (1989-1997), а също и на „Четиримата глупаци“ (1997) и списание „Фрас“.

През 1998 г. дебютира като актьор във филма „Вагнер“.

А сега преминаваме на спортна вълна, за да отбележим раждането на Нико Росберг германски пилот от Формула 1 през 1985 година.

Син е на финландския пилот от шведски произход Кеке Росберг, шампион във Формула 1 за 1982 година, но се състезава под немски флаг заради националността на майка си (германка). Израснал е в Монако. Говори свободно на немски, английски, италиански и френски език, но не говори фински език.

Сезон 2010 Нико Росберг посреща като пилот на Мерцедес, заедно с легендарния Михаел Шумахер. През 2013 г. като съотборник на Нико, на мястото на Шумахер, влиза Люис Хамилтън.

Нико Росберг е участвал в повече състезания от баща си.

На тази дата през 1993 г. се ражда и друг спортист, само че български  Десислава Пейчева.

Десислава се занимава с художествена гимнастика от 2000 г. като нейна първа треньорка е Гълобова от клуб „Левски“ София.

След Австрия, Пейчева преминава в клуб „Илияна“. На състезанието Paris Rythmique в Париж през декември 2008 заема две първи места на въже и бухалки в категория старша възраст.

На международния турнир “Руми и Албена” във Варна печели второ място в категория девойки старша възраст.  Веднага след това в края на август заминава за Испания, Албасете, където печели златен медал на лента, сребърен медал на обръч и бронзов медал на топка.

Печели първия международен турнир по художествена гимнастика за купа „Черноморец“ в категория старша възраст.

На финалите на държавното първенство през 2009 година се класира съответно на трето място на топка и лента, и на второ място на въже, обръч и в многобоя.

А, сега да видим кой е починал на тази дата:

През 2002 ни напуска българският футболист Георги Соколов. Соколов е смятан за един от най-големите таланти в историята на българския футбол, който така и не развива докрай качествата си. Притежава брилянтна техника, неподражаем дрибъл, пробивна мощ в нападение, точен пас и поразяващ удар. В анкетата на вестник "Нощен Труд" за Най-добър футболист на България за 20 век е класиран от футболните специалисти на 16-то място, а от футболните фенове на 7-мо място.

А, през 2012 г.ни напуска Свобода Бъчварова, българска писателка и сценаристка.

Тя е автор автор на романите:  „Великденска ваканция“, „Литургия за Илинден“, „Приключенията на Фильо и Макензен“ , „Телеграма с много неизвестни“ и „Опасен чар“. Освен това е и сценарист на филмите: „Опасен чар“; „На всеки километър“ и  „Мера според мера“.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове