А помните ли Съвета за икономическа взаимопомощ?

А помните ли Съвета за икономическа взаимопомощ? - картинка 1
А помните ли Съвета за икономическа взаимопомощ? - картинка 2
Честит Рожден ден :)
А помните ли Съвета за икономическа взаимопомощ? - картинка 3
Голямата четворка – Лойд Джордж, Виторио Орландо, Жорж Клемансо и Удроу Уилсън
А помните ли Съвета за икономическа взаимопомощ? - картинка 4
А помните ли Съвета за икономическа взаимопомощ? - картинка 5
Изглед от Бесарабия в началото на ХХ век
А помните ли Съвета за икономическа взаимопомощ? - картинка 6
А помните ли Съвета за икономическа взаимопомощ? - картинка 7
А помните ли Съвета за икономическа взаимопомощ? - картинка 8

Подбрахме най-важните събития, случили се на днешния ден в историята

Днес е двадесет и осмият ден от месец юни. 180-ят ден от годината. Ден, в който са се случили не малко неща, ден изпълнен с емоции, със събития ... Днешният ден, като всеки друг е специален.

Ето кои са и най-важните събития, случили се на тази паметна дата:

Честит Рожден ден :)

Гео̀рги Седѐфчов Първа̀нов е 3-ти президент на Република България, между 22 януари 2002 (преизбран през 2006 година) и 22 януари 2012 година, по образование историк. До избирането му за президент Първанов е народен представител и председател на Българската социалистическа партия (1996–2001). От 2012 до 2014 отново е член на БСП. На 7 март 2014 е изключен от партията. Георги Първанов е роден на 28 юни 1957 година в с. Сирищник, община Ковачевци, област Перник. Израства в съседното село Косача. По-късно родителите му се местят в Перник, където през 1975 г. завършва математическа гимназия.

През 1981 година се дипломира в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1981 година постъпва на работа в Института по история на БКП като научен сътрудник, като през 1988 г. защитава докторска дисертация по история на тема „Димитър Благоев и българският национален проблем 1879–1917“ и от 1989 г. е старши научен сътрудник. През периода 1992–1996 година е директор на Центъра за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП.

Голямата четворка – Лойд Джордж, Виторио Орландо, Жорж Клемансо и Удроу Уилсън

Версайският договор е един от договорите към края Първата световна война. С него се слага край на войната между Германия и Антантата.

Подписан е във Версай, Франция на 28 юни 1919 година – точно 5 години след убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд, станало повод за началото на войната. Другите Централни сили на германска страна са разгледани в отделни договори.

Той е изработен (след дълги засекретени съвещания) на Парижката мирна конференция, която работи от януари 1919 година под председателството на френския министър-председател Жорж Клемансо. Договорът встъпва в сила на 10 януари 1920 година, след ратификацията му от Германия и четирите главни съюзни държави – Великобритания, Франция, Италия и Япония. От подписалите Версайския мирен договор държави, САЩ, Хиджаз и Еквадор отказват да го ратифицират.

Съветът за икономическа взаимопомощ, съкратено СИВ, е историческа икономическа организация на социалистически страни, съществувала от 1949 до 1991 година. Създаден е през 1949 година. в условията на Студена война като отговор на икономическия съюз, сключен от страните на Европейската общност. По същото време се създават и военно-политически организации, съответно на държавите от Западния блок – Организация на Северноатлантическия договор (1949), и на държавите от Източния блок – Организация на Варшавския договор (1955). Истинската си дейност СИВ започва да развива от 60-те години на 20 век. Така започналото съперничество между блоковете в международните отношения се допълва и от международно икономическо съперничество и противопоставяне. Последната 46-та сесия на СИВ се провежда на 28 юни 1991 година в Будапеща, когато България, Унгария, Виетнам, Куба, Монголия, Полша, Румъния, СССР и Чехословакия сключват споразумение за прекратяване съществуването на организацията в срок от 90 дни – 26 септември 1991.

На 28 юни 2005 година Канада става третата държава в света, която легализира еднополовите бракове. 

Изглед от Бесарабия в началото на ХХ век

28 юни 1940 година Румъния отстъпва Бесарабия (днешна Молдова) на Съветския съюз.  Географски Бесарабия заема територията, ограничена на изток и север от река Днестър, на запад - от река Прут и на юг - от Дунав и Черно море.

Галина Иванова, по-известна под артистичния псевдоним Глория, е българска певица, често наричана "Примата на българския фолк". Галина Пенева Иванова е родена на 28 юни 1973 в град Русе в семейството на Пенко и Стефка Иванови. Има брат – Николай. Баща й свири на кавал, а майка й изпълнява народни песни. Откривател на гласовите способности да певицата е учителят й по музика в училище "Христо Ботев" – Никола Добринов.

Николай Бориславов Михайлов  е български футболист, вратар, национален състезател, играч на италианския клуб ФК Верона, преотстъпен на турския клуб Мерсин.

Избран за Футболист на годината на България за 2011 година, на церемония, проведена на 23 декември 2011 година. Роден на 28 юни 1988 г. Юноша на Левски (София). Син е на бившия национален вратар и настоящ президент на БФС и член на изпълнителния комитет на УЕФА Борислав Михайлов и внук на бившия вратар на Левски Бисер Михайлов. Дебютира за Левски в последния кръг от шампионата за сезон 2004/05 на стадион Георги Аспарухов в мач, завършил 2:1 за Левски срещу Черно море. Избира да се състезава с номер 88 заради годината си на раждане.

Футболистът е известен с връзките си и е много активен в социалните мрежи. Негови бивши половинки са Николета Лозанова и фолк певицата Алисия, които си размениха с Валери Божинов.

Видовден е всенароден празник в Сърбия и най-вече в източната част на страната – Расинско, включително и в Западните покрайнини. В България се чества най-вече в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко. Отбелязва се на 15 юни или на 28 юни по нов стил. Религиозната същност на празника не е добре позната. Според народно поверие празникът е в чест на Вида, сестра на 2-та светци (наричани „градушкари“) Вартоломей и Елисей. Отбелязва се за предпазване от градушки. Ето защо е прието, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разгневят градушкарите.

Според други поверия това е денят на Видьо, или Видо – езическо божество измежду 4-та градушкари – Герман, Вартоломей, Лисе и Видо.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове